Naleśniki szpinakowe
Naleśniki szpinakowe to znakomity pomysł na zdrowe i sycące danie, które zaskoczy swoim oryginalnym smakiem i atrakcyjnym wyglądem. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają klasyczne naleśniki, ale chcą spróbować czegoś nowego. Te zielone naleśniki ze szpinakiem to świetny sposób na wzbogacenie diety o cenne składniki, które dostarcza szpinak. W przepisie możemy wykorzystać zarówno świeży, jak i mrożony szpinak. Dzięki temu danie jest dostępne przez cały rok. Gotując ciasto naleśnikowe ze szpinakiem, twórczość kulinarna łączy się z dbałością o zdrowie i dobrą formę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 150 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 1 szkl. mąki pszennej
- ¾ szkl. mleka
- ¾ szkl. wody
- odrobina oleju do smażenia
Naleśniki szpinakowe – jak zrobić?
- Szpinak zmiksować blenderem do gładkości (mrożony należy rozmrozić!) Dodać wodę oraz mleko i zmiksować. Jajka krótko ubić mikserem, dodać sól oraz mieszankę szpinakową. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną i dobrze wszystko zmiksować do uzyskania gęstego ciasta. Ciasto pozostawić na około 20 minut. Po tym czasie wymieszać.
- Na rozgrzaną patelnię, z niewielką ilością oleju wlewać porcję ciasta. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło, np. z serem feta lub twarogiem. Smacznego!
Naleśniki szpinakowe – dodatkowe informacje
Przepis na około 8 naleśników