Naleśniki szpinakowe

Naleśniki szpinakowe

Naleśniki szpinakowe to znakomity pomysł na zdrowe i sycące danie, które zaskoczy swoim oryginalnym smakiem i atrakcyjnym wyglądem. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają klasyczne naleśniki, ale chcą spróbować czegoś nowego. Te zielone naleśniki ze szpinakiem to świetny sposób na wzbogacenie diety o cenne składniki, które dostarcza szpinak. W przepisie możemy wykorzystać zarówno świeży, jak i mrożony szpinak. Dzięki temu danie jest dostępne przez cały rok. Gotując ciasto naleśnikowe ze szpinakiem, twórczość kulinarna łączy się z dbałością o zdrowie i dobrą formę.

Składniki:

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • ¾ szkl. mleka
  • ¾ szkl. wody
  • odrobina oleju do smażenia

Naleśniki szpinakowe – jak zrobić?

  1. Szpinak zmiksować blenderem do gładkości (mrożony należy rozmrozić!) Dodać wodę oraz mleko i zmiksować. Jajka krótko ubić mikserem, dodać sól oraz mieszankę szpinakową. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną i dobrze wszystko zmiksować do uzyskania gęstego ciasta. Ciasto pozostawić na około 20 minut. Po tym czasie wymieszać.
  2. Na rozgrzaną patelnię, z niewielką ilością oleju wlewać porcję ciasta. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło, np. z serem feta lub twarogiem. Smacznego!

Naleśniki szpinakowe – dodatkowe informacje

Przepis na około 8 naleśników


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki śniadaniowe
Następny przepis: Naleśniki Suzette

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode