Naleśniki razowe z kaszą gryczaną
Witajcie w świecie wschodnioeuropejskich smaków. Przedstawiamy tradycyjny, polski przepis na naleśniki razowe z kaszą gryczaną. Te pyszne, sycące i zdrowe danie kuchni kresowej z pewnością dostarczy odżywczych posiłków dla całej rodziny. Zdrowsza wersja klasycznych naleśników, przygotowana z mąki razowej, wypełniona jest unikalnym nadzieniem z kaszy gryczanej, której smak idealnie komponuje się z delikatnością naleśnika. To doskonała, pełna błonnika opcja na śniadanie, którym można cieszyć się bez poczucia winy. Smakowita propozycja, która pokazuje, że zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne. Zapraszamy do odkrycia przepisu na naleśniki razowe z kaszą gryczaną. Jedno jest pewne – nikt nie będzie mógł się oprzeć tej kulinarnych propozycji z kresów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 1 2/3 szklanki mąki razowej
- 2 jaja
- szklanka mleka
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
- Farsz:
- pół szklanki kaszy gryczanej
- 200g twarogu
- cebula
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- jajo
- oliwa z oliwek
Naleśniki razowe z kaszą gryczaną – jak zrobić?
- Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Najpierw przygotowujemy ciasto – mieszamy jajka z mlekiem dodajemy mąkę sól, oliwę z oliwek i miksujemy. Smażymy cienkie naleśniki.
- Następnie przygotowujemy farsz- cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy kaszę wymieszaną z twarogiem. Dodajemy surowe jajko i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy jogurt i mieszamy.
- Naleśniki smarujemy nadzieniem, zawijamy i wkładamy do piekarnika na około 20 minut, aż będą chrupiące.
Naleśniki razowe z kaszą gryczaną – dodatkowe informacje
Jeżeli nie mamy tyle czasu, żeby podpiekać naleśniki w piekarniku możemy podsmażyć je na patelni, smakują równie dobrze.