Naleśniki - przepis klasyczny

Naleśniki – przepis klasyczny

Naleśniki to jedno z najbardziej uniwersalnych dań na świecie, które ma swoje wersje w różnych kuchniach. Prezentujemy przepis na naleśniki w klasycznej, polskiej odsłonie. Są one niezwykle proste i szybkie do przygotowania, a możliwości ich podania są praktycznie nieograniczone – można je podać na słono lub na słodko, z dowolnym nadzieniem czy dodatkami. Prosty składników, z których składa się ciasto na naleśniki, stanowi podstawę dla stworzenia oryginalnych wariacji. Oto nasz ulubiony, klasyczny przepis na pyszne, domowe nalesniki, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Naleśniki – przepis klasyczny – jak zrobić?

  1. nale 1.
    Do miski dodajemy mąkę, mleko, wodę, cukier, jajko, olej oraz szczyptę soli. Całość mieszamy trzepaczką. Odstawiamy ciasto na 10 min.
  2. nale2 2.
    Na patelnie dodajemy łyżeczkę oleju rozgrzewamy. Nalewamy z głębokiej łyżki rozprowadzając ruchem kolistym ciasto na patelni. Kiedy zacznie się ścinać przekładamy naleśnika. Kolejne naleśniki smażymy już bez oleju
  3. nale3 3.
    Do naleśników dodajemy co tylko zapragniemy i zajadamy ! 🙂

Naleśniki – dodatkowe informacje

* ciasto powinno wydawać nam się nawet za rzadkie dzięki czemu naleśniki nie będą grube i będą delikatne


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki podsmażane z białym serem i owocami
Następny przepis: Naleśniki - przepis Magdy Gessler

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode