Naleśniki – przepis klasyczny
Naleśniki to jedno z najbardziej uniwersalnych dań na świecie, które ma swoje wersje w różnych kuchniach. Prezentujemy przepis na naleśniki w klasycznej, polskiej odsłonie. Są one niezwykle proste i szybkie do przygotowania, a możliwości ich podania są praktycznie nieograniczone – można je podać na słono lub na słodko, z dowolnym nadzieniem czy dodatkami. Prosty składników, z których składa się ciasto na naleśniki, stanowi podstawę dla stworzenia oryginalnych wariacji. Oto nasz ulubiony, klasyczny przepis na pyszne, domowe nalesniki, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.
admin
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki wody gazowanej
- jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Naleśniki – przepis klasyczny – jak zrobić?
-
1.
Do miski dodajemy mąkę, mleko, wodę, cukier, jajko, olej oraz szczyptę soli. Całość mieszamy trzepaczką. Odstawiamy ciasto na 10 min. -
2.
Na patelnie dodajemy łyżeczkę oleju rozgrzewamy. Nalewamy z głębokiej łyżki rozprowadzając ruchem kolistym ciasto na patelni. Kiedy zacznie się ścinać przekładamy naleśnika. Kolejne naleśniki smażymy już bez oleju -
3.
Do naleśników dodajemy co tylko zapragniemy i zajadamy ! 🙂
Naleśniki – dodatkowe informacje
* ciasto powinno wydawać nam się nawet za rzadkie dzięki czemu naleśniki nie będą grube i będą delikatne
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki podsmażane z białym serem i owocami
Następny przepis: Naleśniki - przepis Magdy Gessler