Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku

Zapraszamy do odkrywania smaków Ameryki Łacińskiej z naszym przepisem na naleśniki po meksykańsku. Bogactwo aromatów i smaków sprawia, że te wegańskie naleśniki stanowią doskonałą propozycję dla osób poszukujących pomysłów na zdrowe i smaczne dania. Wykorzystanie tradycyjnych składników kuchni meksykańskiej sprawia, że często kojarzone z kuchnią francuską naleśniki zyskują zupełnie nowe, egzotyczne oblicze. Przepis jest łatwy do wykonania, a jego ogromną zaletą jest fakt, że możemy dowolnie modyfikować dodatki, dostosowując je do naszych preferencji smakowych. Wyczaruj najlepsze naleśniki meksykańskie bez mięsa i ciesz się eksplozją smaków!

Składniki:

  • placki;
  • 3 jajka;
  • 1 szklanka mleka;
  • pół szklanki wody;
  • pół łyżeczki soli;
  • pół łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie);
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 4 łyżki oleju;
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • farsz;
  • 500 g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego;
  • 1 cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 pomidory;
  • 3 łyżki konserwowej czerwonej fasoli;
  • 3 łyżki konserwowej kukurydzy;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego;
  • sól i pieprz do smaku;
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki;
  • chili do smaku;
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich;
  • dodatkowo;
  • ketchup pikantny;
  • 100 g sera żółtego;
  • szczypiorek.

Naleśniki po meksykańsku – jak zrobić?

  1. Do miski wbijamy jajka, mieszamy. Stopniowo dodajemy mleko, wodę i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy sól i paprykę oraz olej, mieszamy.
    Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  2. Cebulę obieramy. Z papryki pozbywamy się gniazda nasiennego. Wszystkie warzywa (cebulę, paprykę, pomidory) kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy warzywa lekko podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, pomidory, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę dusimy. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Dusimy około 10 minut.
  3. Na placki naleśnikowe wykładamy około 2-3 łyżek farszu i zwijamy rulony.
  4. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy ketchupem i posypujemy startym żółtym serem.
  5. Zapiekamy około 10 minut, aż ser się ładnie rozpuści.
  6. Na koniec posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem.
  7. Podajemy z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem np. czosnkowym.

Naleśniki po meksykańsku – dodatkowe informacje

Naleśniki są dość pikantne. Ja podaję je z odrobiną kwaśnej śmietany, fajnie łagodzi ostrość. Jeżeli lubimy pikantne smaki to możemy podać z ulubionym sosem np. czosnkowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki po kijowsku
Następny przepis: Naleśniki podsmażane z białym serem i owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode