Naleśniki po meksykańsku
Zapraszamy do odkrywania smaków Ameryki Łacińskiej z naszym przepisem na naleśniki po meksykańsku. Bogactwo aromatów i smaków sprawia, że te wegańskie naleśniki stanowią doskonałą propozycję dla osób poszukujących pomysłów na zdrowe i smaczne dania. Wykorzystanie tradycyjnych składników kuchni meksykańskiej sprawia, że często kojarzone z kuchnią francuską naleśniki zyskują zupełnie nowe, egzotyczne oblicze. Przepis jest łatwy do wykonania, a jego ogromną zaletą jest fakt, że możemy dowolnie modyfikować dodatki, dostosowując je do naszych preferencji smakowych. Wyczaruj najlepsze naleśniki meksykańskie bez mięsa i ciesz się eksplozją smaków!
admin
Składniki:
- placki;
- 3 jajka;
- 1 szklanka mleka;
- pół szklanki wody;
- pół łyżeczki soli;
- pół łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie);
- 1 łyżeczka cukru;
- 4 łyżki oleju;
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- farsz;
- 500 g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego;
- 1 cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 pomidory;
- 3 łyżki konserwowej czerwonej fasoli;
- 3 łyżki konserwowej kukurydzy;
- 1 czerwona papryka;
- 1 łyżka przecieru pomidorowego;
- sól i pieprz do smaku;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki;
- chili do smaku;
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich;
- dodatkowo;
- ketchup pikantny;
- 100 g sera żółtego;
- szczypiorek.
Naleśniki po meksykańsku – jak zrobić?
- Do miski wbijamy jajka, mieszamy. Stopniowo dodajemy mleko, wodę i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy sól i paprykę oraz olej, mieszamy.
Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. - Cebulę obieramy. Z papryki pozbywamy się gniazda nasiennego. Wszystkie warzywa (cebulę, paprykę, pomidory) kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy warzywa lekko podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, pomidory, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę dusimy. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Dusimy około 10 minut.
- Na placki naleśnikowe wykładamy około 2-3 łyżek farszu i zwijamy rulony.
- Układamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy ketchupem i posypujemy startym żółtym serem.
- Zapiekamy około 10 minut, aż ser się ładnie rozpuści.
- Na koniec posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem.
- Podajemy z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem np. czosnkowym.
Naleśniki po meksykańsku – dodatkowe informacje
Naleśniki są dość pikantne. Ja podaję je z odrobiną kwaśnej śmietany, fajnie łagodzi ostrość. Jeżeli lubimy pikantne smaki to możemy podać z ulubionym sosem np. czosnkowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki po kijowsku
Następny przepis: Naleśniki podsmażane z białym serem i owocami