Naleśniki po kijowsku
Naleśniki po kijowsku to klasyczny ukraiński przepis, który łączy w sobie surowość wschodniorosyjskiej kuchni z finezją dan francuskich. Ten estetycznie prezentujący się przysmak doskonale sprawdzi się jako urozmaicenie tradycyjnej polskiej kuchni. Aromatyczne naleśniki są w stanie przemienić codzienne śniadanie lub deser w mały kulinarny festiwal. W skład tej potrawy wchodzą łatwo dostępne produkty spożywcze – od świeżych jajek, przez mąkę po delikatne twarożki. Piękno naleśników po kijowsku tkwi w ich prostocie wykonania, ale też w ich wyjątkowym smaku, który z pewnością was zachwyci. To danie możesz podać z dowolnym dodatkiem – od słodkich po wytrawne.
admin
Składniki:
- Naleśniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- Szczypta soli
- Farsz:
- 25 dag sera twarogowego
- 1 cebula
- 4 plasterki boczku lub słoniny
- 0,5 kg ziemniaków ugotowanych
- Pieprz i sól
- Panierka:
- 1 jajko
- Bułka tarta
- olej do smażenia
Naleśniki po kijowsku – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Z mąki, jajek, mleka i soli zrobić ciasto. Upiec cienkie naleśniki.
Na patelni podsmażyc boczek i drobno pokrojoną cebulę, dodać do przegniecionych przez praskę zimnych ziemniaków i sera twarogowego. Dodać sól i pieprz do smaku, wszystko razem przemieszać. Na gotowe naleśniki wykładać po łyżce farszu, i składać na kopertę.
Następnie panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na złoto.
Naleśniki po kijowsku – dodatkowe informacje
Polecam z barszczem czerwonym
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: NALEŚNIKI PO CHŁOPSKU
Następny przepis: Naleśniki po meksykańsku