Naleśniki po kijowsku

Naleśniki po kijowsku

Naleśniki po kijowsku to klasyczny ukraiński przepis, który łączy w sobie surowość wschodniorosyjskiej kuchni z finezją dan francuskich. Ten estetycznie prezentujący się przysmak doskonale sprawdzi się jako urozmaicenie tradycyjnej polskiej kuchni. Aromatyczne naleśniki są w stanie przemienić codzienne śniadanie lub deser w mały kulinarny festiwal. W skład tej potrawy wchodzą łatwo dostępne produkty spożywcze – od świeżych jajek, przez mąkę po delikatne twarożki. Piękno naleśników po kijowsku tkwi w ich prostocie wykonania, ale też w ich wyjątkowym smaku, który z pewnością was zachwyci. To danie możesz podać z dowolnym dodatkiem – od słodkich po wytrawne.

Składniki:

  • Naleśniki:
    • 1 szklanka mąki
    • 2 jajka
    • 1 szklanka mleka
    • Szczypta soli
  • Farsz:
    • 25 dag sera twarogowego
    • 1 cebula
    • 4 plasterki boczku lub słoniny
    • 0,5 kg ziemniaków ugotowanych
    • Pieprz i sól
  • Panierka:
    • 1 jajko
    • Bułka tarta
    • olej do smażenia

Naleśniki po kijowsku – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, jajek, mleka i soli zrobić ciasto. Upiec cienkie naleśniki.

    Na patelni podsmażyc boczek i drobno pokrojoną cebulę, dodać do przegniecionych przez praskę zimnych ziemniaków i sera twarogowego. Dodać sól i pieprz do smaku, wszystko razem przemieszać. Na gotowe naleśniki wykładać po łyżce farszu, i składać na kopertę.

    Następnie panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na złoto.

Naleśniki po kijowsku – dodatkowe informacje

Polecam z barszczem czerwonym


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: NALEŚNIKI PO CHŁOPSKU
Następny przepis: Naleśniki po meksykańsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode