NALEŚNIKI PO CHŁOPSKU

NALEŚNIKI PO CHŁOPSKU

Naleśniki po chłopsku to danie, które zdobyło swoją popularność dzięki niesamowitej kompozycji smaków. Tradycyjne, delikatne naleśniki połączone z obfitym, sytego rodzaju farszem, tworzą niepowtarzalne połączenie, które z pewnością zachwyci wszystkich smakoszy. Naleśniki po chłopsku to świetne rozwiązanie zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkanie ze znajomymi. To danie, które może stać się ciekawą alternatywą dla tradycyjnych naleśników na słodko czy naleśników z serem. Składniki, które zostały użyte do przygotowania tego przepisu, są łatwo dostępne, a sama receptura nie jest skomplikowana, co z pewnością zadowoli wszystkich miłośników kuchni domowej.

Składniki:

  • Składniki na naleśniki:

    2 szklanki mąki,

    2 szklanki mleka,

    2 jajka,

    2 łyżki oleju,

    łyżeczka soli,

    2 łyżeczki majeranku.

  • Składniki farszu:

    1,5 kg ziemniaków,

    2 większe cebule,

    2 łyżki masła,

    sól,

    pieprz,

    garść tartego sera żółtego,

    po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku.

  • Składniki na sos:

    łyżka masła,

    łyżka mąki,

    30 dag małych pieczarek,

    150 ml bulionu (może być z kostki),

    sól,

    pieprz,

    garść posiekanej natki pietruszki,

    200 g śmietany 18% lub 12%.

  • Dodatkowo:

    garść posiekanej natki pietruszki,

    10 dag tartego sera żółtego.

Naleśniki po chłopsku – jak zrobić?

  1. Składniki ciasta dokładnie łączę, smażę naleśniki.
    Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, ubijam z łyżką masła.
    Na drugiej łyżce podsmażam drobno posiekaną cebulę, dodaję do ziemniaków wraz z zieleniną i żółtym serem. Mieszam i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
    Przygotowuję sos: rozpuszczam masło, dodaję mąkę, mieszam do połączenia składników. Wlewam gorący bulion, gotuję na małym ogniu mieszając około 2 minut. Sos zestawiam z gazu, dodaję śmietanę i 1/3 pieczarek, miksuję za pomocą blendera. Sos ustawiam z powrotem na gazie (mały ogień), dodaję pozostałe pieczarki pokrojone w ćwiartki, gotuję około 7 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec wsypuję natkę pietruszki.
    Na środek każdego naleśnika wykładam dużą łyżkę farszu, zwijam w koperty (najpierw boki, potem góra i dół).
    Naleśniki układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję serem. Zapiekam około 20 minut w 200 stopniach. Podaję posypane natką pietruszki z sosem pieczarkowym.

Naleśniki po chłopsku – dodatkowe informacje

ŚREDNICA PATELNI: 22 CM.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki Papy Smerfa
Następny przepis: Naleśniki po kijowsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode