NALEŚNIKI PO CHŁOPSKU
Naleśniki po chłopsku to danie, które zdobyło swoją popularność dzięki niesamowitej kompozycji smaków. Tradycyjne, delikatne naleśniki połączone z obfitym, sytego rodzaju farszem, tworzą niepowtarzalne połączenie, które z pewnością zachwyci wszystkich smakoszy. Naleśniki po chłopsku to świetne rozwiązanie zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkanie ze znajomymi. To danie, które może stać się ciekawą alternatywą dla tradycyjnych naleśników na słodko czy naleśników z serem. Składniki, które zostały użyte do przygotowania tego przepisu, są łatwo dostępne, a sama receptura nie jest skomplikowana, co z pewnością zadowoli wszystkich miłośników kuchni domowej.
admin
Składniki:
- Składniki na naleśniki:
2 szklanki mąki,
2 szklanki mleka,
2 jajka,
2 łyżki oleju,
łyżeczka soli,
2 łyżeczki majeranku.
- Składniki farszu:
1,5 kg ziemniaków,
2 większe cebule,
2 łyżki masła,
sól,
pieprz,
garść tartego sera żółtego,
po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku.
- Składniki na sos:
łyżka masła,
łyżka mąki,
30 dag małych pieczarek,
150 ml bulionu (może być z kostki),
sól,
pieprz,
garść posiekanej natki pietruszki,
200 g śmietany 18% lub 12%.
- Dodatkowo:
garść posiekanej natki pietruszki,
10 dag tartego sera żółtego.
Naleśniki po chłopsku – jak zrobić?
- Składniki ciasta dokładnie łączę, smażę naleśniki.
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, ubijam z łyżką masła.
Na drugiej łyżce podsmażam drobno posiekaną cebulę, dodaję do ziemniaków wraz z zieleniną i żółtym serem. Mieszam i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Przygotowuję sos: rozpuszczam masło, dodaję mąkę, mieszam do połączenia składników. Wlewam gorący bulion, gotuję na małym ogniu mieszając około 2 minut. Sos zestawiam z gazu, dodaję śmietanę i 1/3 pieczarek, miksuję za pomocą blendera. Sos ustawiam z powrotem na gazie (mały ogień), dodaję pozostałe pieczarki pokrojone w ćwiartki, gotuję około 7 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec wsypuję natkę pietruszki.
Na środek każdego naleśnika wykładam dużą łyżkę farszu, zwijam w koperty (najpierw boki, potem góra i dół).
Naleśniki układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję serem. Zapiekam około 20 minut w 200 stopniach. Podaję posypane natką pietruszki z sosem pieczarkowym.
Naleśniki po chłopsku – dodatkowe informacje
ŚREDNICA PATELNI: 22 CM.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki Papy Smerfa
Następny przepis: Naleśniki po kijowsku