Naleśniki inaczej

Naleśniki inaczej

Naleśniki to jedno z ulubionych dań nie tylko najmłodszych. Tradycyjnie podawane z nadzieniem słodkim lub mięsnym, stają się doskonałym pomysłem na śniadanie, obiad czy kolację. Jednak tym razem zapraszamy do przygotowania czegoś wyjątkowego – „Naleśników inaczej”. Ciekawy skład i niebanalna forma sprawiają, że ta receptura na nowo odkrywa znane i lubiane danie. Twoja rodzina na pewno będzie zdziwiona i zachwycona tak odświeżającą wariacją na temat tradycyjnych naleśników. Smaczne, sycące i przede wszystkim różne od wszystkich do tej pory. Zaskocz bliskich i zaserwuj naleśniki inaczej.

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:
    • mąka – 2 pełne szklanki
    • mleko – około 3 szklanek
    • jajka – 3
    • mielona kurkuma – 1/2 łyżeczki
    • sól
    • pieprz – do smaku
    • olej – do smażenia
  • Farsz:
    • parówki cienkie – tyle ile nasmażymy naleśników
    • kapusta kiszona – 500 g
    • cebula – 1 szt
    • pieczarki – około 200 g
    • olej – 4-5 łyżek
    • liście laurowe – 3
    • ziele angielskie – 5-6 ziarenek
    • sól – do smaku
    • pieprz – do smaku
  • Można zrobić z połowy porcji

Naleśniki inaczej – jak zrobić?

  1. Kiszoną kapustę jeżeli jest mocno kwaśna to przepłukać, pokroić zalać wodą, dodać przyprawy i dusić około 20 – 30 minut, dokładnie odlać wodę. Cebule obrać, pokroić i podsmażyć na oleju do zeszklenia, następnie dodać obrane, starte na tarce ( grube oczka ) pieczarki, dusić około 10 minut, następnie dodać do ugotowanej kapusty i dokładnie wymieszać.
  2. Składniki na ciasto zmiksować dodając kurkumę, szczyptę soli oraz pieprz mielony.
  3. Z ciasta usmażyć naleśniki.
  4. Na usmażone naleśniki rozłożyć kapustę z grzybami oraz obrane z osłonek podgrzane parówki.
  5. Naleśniki zwinąć w rulony, przekroić pod skosem, lekko posmarować olejem i zapiekać z obu stron na rozgrzanej patelni.

Naleśniki inaczej – dodatkowe informacje

Naleśniki można również zapiec w piekarniku około 10 minut w 180 stopniach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki drożdżowe
Następny przepis: Naleśniki indyjskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode