Naleśniki inaczej
Naleśniki to jedno z ulubionych dań nie tylko najmłodszych. Tradycyjnie podawane z nadzieniem słodkim lub mięsnym, stają się doskonałym pomysłem na śniadanie, obiad czy kolację. Jednak tym razem zapraszamy do przygotowania czegoś wyjątkowego – „Naleśników inaczej”. Ciekawy skład i niebanalna forma sprawiają, że ta receptura na nowo odkrywa znane i lubiane danie. Twoja rodzina na pewno będzie zdziwiona i zachwycona tak odświeżającą wariacją na temat tradycyjnych naleśników. Smaczne, sycące i przede wszystkim różne od wszystkich do tej pory. Zaskocz bliskich i zaserwuj naleśniki inaczej.
admin
Składniki:
- Ciasto na naleśniki:
- mąka – 2 pełne szklanki
- mleko – około 3 szklanek
- jajka – 3
- mielona kurkuma – 1/2 łyżeczki
- sól
- pieprz – do smaku
- olej – do smażenia
- Farsz:
- parówki cienkie – tyle ile nasmażymy naleśników
- kapusta kiszona – 500 g
- cebula – 1 szt
- pieczarki – około 200 g
- olej – 4-5 łyżek
- liście laurowe – 3
- ziele angielskie – 5-6 ziarenek
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- Można zrobić z połowy porcji
Naleśniki inaczej – jak zrobić?
- Kiszoną kapustę jeżeli jest mocno kwaśna to przepłukać, pokroić zalać wodą, dodać przyprawy i dusić około 20 – 30 minut, dokładnie odlać wodę. Cebule obrać, pokroić i podsmażyć na oleju do zeszklenia, następnie dodać obrane, starte na tarce ( grube oczka ) pieczarki, dusić około 10 minut, następnie dodać do ugotowanej kapusty i dokładnie wymieszać.
- Składniki na ciasto zmiksować dodając kurkumę, szczyptę soli oraz pieprz mielony.
- Z ciasta usmażyć naleśniki.
- Na usmażone naleśniki rozłożyć kapustę z grzybami oraz obrane z osłonek podgrzane parówki.
- Naleśniki zwinąć w rulony, przekroić pod skosem, lekko posmarować olejem i zapiekać z obu stron na rozgrzanej patelni.
Naleśniki inaczej – dodatkowe informacje
Naleśniki można również zapiec w piekarniku około 10 minut w 180 stopniach.