Naleśniki drożdżowe

Naleśniki drożdżowe

Naleśniki drożdżowe to smakowite danie, które sprawdzi się zarówno na słodkie śniadanie, jak i na deser. Wyróżniają się puszystą konsystencją, dzięki któremu jedzenie ich to prawdziwa przyjemność. Ten przepis na naleśniki z drożdżami to doskonały sposób na urozmaicenie codziennej diety. Nie jest skomplikowany, więc z powodzeniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Kluczową rolę w tym daniu odgrywają oczywiście drożdże, które nadają ciastu niepowtarzalny smak i puszystość. Gotowe naleśniki mogą być podawane z nutellą, cukrem pudrem, owocami czy konfiturami – w zasadzie z wszystkim, na co mamy ochotę. To danie, które po prostu musisz wypróbować!

Składniki:

  • 1/2 kilograma mąki
  • 3 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 paczki drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Naleśniki drożdżowe – jak zrobić?

  1. W misce zrobić zaczyn z 1/4 szklanki ciepłego mleka, drożdży i cukru. Gdy urośnie dodać pozostałe składniki. Odstawić na ok. 1 1/2 godz. aby ciasto wyrosło.

Słowa kluczowe: naleśniki z drożdżami, drożdżowe naleśniki, naleśniki drożdżowe

Naleśniki drożdżowe – dodatkowe informacje

Ciasto naleśnikowe z drożdżami należy zrobić w sporej misce, ponieważ podczas procesu wyrastania potroi swoją objętość. Naleśniki można podawać z musem truskawkowo-śmietanowym lub dowolnym innym nadzieniem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki biszkoptowe z serkiem Mascarpone i truskawkami
Następny przepis: Naleśniki inaczej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode