Naleśniki drożdżowe
Naleśniki drożdżowe to smakowite danie, które sprawdzi się zarówno na słodkie śniadanie, jak i na deser. Wyróżniają się puszystą konsystencją, dzięki któremu jedzenie ich to prawdziwa przyjemność. Ten przepis na naleśniki z drożdżami to doskonały sposób na urozmaicenie codziennej diety. Nie jest skomplikowany, więc z powodzeniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Kluczową rolę w tym daniu odgrywają oczywiście drożdże, które nadają ciastu niepowtarzalny smak i puszystość. Gotowe naleśniki mogą być podawane z nutellą, cukrem pudrem, owocami czy konfiturami – w zasadzie z wszystkim, na co mamy ochotę. To danie, które po prostu musisz wypróbować!
admin
Składniki:
- 1/2 kilograma mąki
- 3 1/4 szklanki mleka
- 1/2 paczki drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Naleśniki drożdżowe – jak zrobić?
- W misce zrobić zaczyn z 1/4 szklanki ciepłego mleka, drożdży i cukru. Gdy urośnie dodać pozostałe składniki. Odstawić na ok. 1 1/2 godz. aby ciasto wyrosło.
Słowa kluczowe: naleśniki z drożdżami, drożdżowe naleśniki, naleśniki drożdżowe
Naleśniki drożdżowe – dodatkowe informacje
Ciasto naleśnikowe z drożdżami należy zrobić w sporej misce, ponieważ podczas procesu wyrastania potroi swoją objętość. Naleśniki można podawać z musem truskawkowo-śmietanowym lub dowolnym innym nadzieniem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki biszkoptowe z serkiem Mascarpone i truskawkami
Następny przepis: Naleśniki inaczej