Najprostsze ciastka z olejem (w wersji lux z orzechami nerkowca)
Przygotowanie kruchych ciastek na oleju może być prostsze, niż myślisz. Nasz przepis na najprostsze ciastka z olejem (w wersji lux z orzechami nerkowca) pozwoli Ci wprawić w zachwyt swoje kubki smakowe. Ciastka te są nie tylko łatwe do zrobienia, ale i wyjątkowo smaczne. Ich chrupkość sprawia, że są idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Wzbogacone o orzechy nerkowca zyskują niepowtarzalny smak, a ich delikatna słodycz idealnie komponuje się z lekką goryczką orzechów. Zaskocz swoich bliskich tym smakowitym przepisem!
admin
Składniki:
- (około 20 sztuk)
- 100 ml oleju (u mnie akurat słonecznikowy)
- 150g cukru
- 1 jajko
- 200g mąki pszennej
- Dodatkowo:
- 1 łyżka soku z cytryny
- Opcjonalnie u mnie:
- 50g orzechów nerkowca
Najprostsze ciastka z olejem (w wersji lux z orzechami nerkowca) – jak zrobić?
- Jajko zmiksować z cukrem, a następnie połączyć z olejem. Dodać mąkę i sok z cytryny. Masę dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do ciasta wmieszać posiekane orzechy lub inne dodatki.
- Następnie z masy należy uformować kulki o wielkości niewielkiego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę odrobinę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Odstępy nie muszą być bardzo duże.)
- Piec (w rozgrzanym piekarniku) 18-20 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być zarumienione, sprężyste, ale nie do końca twarde.) Ciastka po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (Dodatkowo część ciasteczek obtoczyłam w mleku w proszku.)
Słowa kluczowe: kruche ciastka na oleju, ciastka kruche na oleju, kruche ciasteczka na oleju, ciasteczka na oleju, ciastka na oleju
Najprostsze ciastka z olejem – dodatkowe informacje
Możecie do nich dodać ulubione orzechy (polecam np. włoskie, pekan lub laskowe), czy nasiona. Jeśli jednak macie ochotę na słodkie bakalie albo czekoladę – użyjcie mniej cukru.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Najmniej kaloryczne ciasto bez pieczenia
Następny przepis: Najprostsza Szarlotka