Najprostsza Szarlotka

Najprostsza Szarlotka

Nieskomplikowane przepisy to prawdziwy skarb, szczególnie gdy chodzi o klasyczne desery. Dziś mam przyjemność podzielić się z Wami przepisem na najprostszą szarlotkę na świecie. Bezbłędność tego przepisu, dostrojona do perfekcji, to esencja prostoty i wspaniałego smaku. Wykreowana na bazie podstawowych składników, które zawsze mamy w domu, ta szarlotka zawsze wychodzi idealnie i smakuje fenomenalnie. Jeśli szukasz prostego przepisu na znany i uwielbiany deser, ten przepis na najprostszą szarlotkę będzie dla Ciebie idealny. Zapomnij o skomplikowanych przepisach, czas na genialną prostotę.

Składniki:

  • 2 kilogramy jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki kaszy mannej
  • 1 szklanka cukru białego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 kostka masła
  • *cukier wanilinowy (opcjonalnie, gdy używamy kwaśnych jabłek)
  • *cukier puder do posypania

Najprostsza szarlotka – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Masło na czas przygotowań wkładamy do zamrażarki, aby szybko się schłodziło.

  2. 2.

    Blachę wykładamy pergaminem.

  3. 3.

    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich cynamon i mieszamy.

  4. 4.

    Włączamy piekarnik i nastawiamy go na temperaturę 180ºC.

  5. 5.

    Następnie do dużej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, kaszę, proszek, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dokładnie je mieszamy i dzielimy na 3 części.

  6. 6.

    Na blaszce wsypujemy 1/3 suchych składników. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie połowę jabłek (nie należy ich odciskać z wody oraz nie uklepujemy ich na cieście). Na jabłka sypiemy następną część proszku. Potem kolejna warstwa jabłek i ostatnia część suchych składników.

  7. 7.

    Wyjmujemy masło z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy na wierzchu ciasta.

  8. 8.

    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę.

    Po upieczeniu i ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Najprostsza Szarlotka – dodatkowe informacje

Szarlotkę kroimy dopiero po przestygnięciu. Sok z jabłek utworzy wraz z suchymi składnikami wspaniałe ciasto, a masło stworzy na wierzchu chrupiącą skórkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Najprostsze ciastka z olejem (w wersji lux z orzechami nerkowca)
Następny przepis: Najprostsze ciasto drożdżowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode