Najprostsza Szarlotka
Składniki:
- 2 kilogramy jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki kaszy mannej
- 1 szklanka cukru białego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kostka masła
- *cukier wanilinowy (opcjonalnie, gdy używamy kwaśnych jabłek)
- *cukier puder do posypania
Najprostsza szarlotka – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Masło na czas przygotowań wkładamy do zamrażarki, aby szybko się schłodziło.
-
2.
Blachę wykładamy pergaminem.
-
3.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich cynamon i mieszamy.
-
4.
Włączamy piekarnik i nastawiamy go na temperaturę 180ºC.
-
5.
Następnie do dużej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, kaszę, proszek, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dokładnie je mieszamy i dzielimy na 3 części.
-
6.
Na blaszce wsypujemy 1/3 suchych składników. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie połowę jabłek (nie należy ich odciskać z wody oraz nie uklepujemy ich na cieście). Na jabłka sypiemy następną część proszku. Potem kolejna warstwa jabłek i ostatnia część suchych składników.
-
7.
Wyjmujemy masło z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy na wierzchu ciasta.
-
8.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę.
Po upieczeniu i ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Najprostsza Szarlotka – dodatkowe informacje
Szarlotkę kroimy dopiero po przestygnięciu. Sok z jabłek utworzy wraz z suchymi składnikami wspaniałe ciasto, a masło stworzy na wierzchu chrupiącą skórkę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Najprostsze ciastka z olejem (w wersji lux z orzechami nerkowca)
Następny przepis: Najprostsze ciasto drożdżowe