Najlepsza szarlotka, która zawsze wychodzi. Delikatna i pyszna

Najlepsza szarlotka, która zawsze wychodzi. Delikatna i pyszna

Czy jest coś bardziej kuszącego niż domowa, pachnąca cynamonem szarlotka na kruchym cieście? Oto przepis, który pokochasz – najlepsza szarlotka na świecie, która zawsze wychodzi! To prawdziwa szarlotka, bardzo dobra i niezwykle delikatna. Tej pysznej szarlotki nie da się zapomnieć, a jej smak na długo pozostaje w pamięci. Dodatkowo, przepis jest tak prosty, że nie sprawi najmniejszych problemów nawet początkującym cukiernikom. Jeśli kochasz tradycyjne, polskie smaki i szukasz niezawodnego przepisu na szarlotkę, ten przepis będzie dla Ciebie idealny. Zarówno na niedzielne popołudnie, jak i na specjalne okazje.

Składniki:

  • Proporcje na dużą blaszkę o wymiarach około 25x35cm
  • Szklanka (250ml)
  • CIASTO
  • 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 250g zimnego masła lub margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18%
  • PIANKA
  • 5 białek + 1/2 szklanki cukru
  • MASA JABŁKOWA
  • 2,5 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe

1. Najlepsza szarlotka, która zawsze wychodzi – delikatna i pyszna, jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Do miski dajemy składniki na ciasto – masło powinno być zimne i pokrojone na małe kawałeczki. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części.
2. Jedną dajemy do woreczka i do zamrażarki, a drugą wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i podpiekamy około 7 minut.
4. Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, dajemy do garnka i prażymy ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły.
5. Do jabłek dodajemy 2 galaretki cytrynowe i dokładnie mieszamy. Wykładamy na podpieczone ciasto.
6. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo 0,5 szklanki cukru i miksujemy do uzyskania błyszczącej piany. Pianę wykładamy na jabłka. Na pianę trzemy ciasto, które było w zamrażarce.
7. Szarlotkę wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy o 40 minut, aż uzyska złoty kolor.
8. Studzimy i wstawiamy do lodówki. Gotowe!

Szukasz najsmaczniejszego przepisu na szarlotkę na świecie? Wypróbuj tę pyszną i delikatną szarlotkę na kruchym cieście. To prawdziwa szarlotka – najlepsza i bardzo dobra!

Porady – Dodatkowe informacje

Porady dotyczące przygotowania najlepszej szarlotki na świecie na kruchym cieście.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Najlepsza sałatka
Następny przepis: Najlepsza sałatka ziemniaczana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode