Najlepsza szarlotka, która zawsze wychodzi. Delikatna i pyszna
Składniki:
- Proporcje na dużą blaszkę o wymiarach około 25x35cm
- Szklanka (250ml)
- CIASTO
- 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 250g zimnego masła lub margaryny
- 5 łyżek cukru
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 3 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18%
- PIANKA
- 5 białek + 1/2 szklanki cukru
- MASA JABŁKOWA
- 2,5 kg jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
1. Najlepsza szarlotka, która zawsze wychodzi – delikatna i pyszna, jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Do miski dajemy składniki na ciasto – masło powinno być zimne i pokrojone na małe kawałeczki. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części.
2. Jedną dajemy do woreczka i do zamrażarki, a drugą wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i podpiekamy około 7 minut.
4. Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, dajemy do garnka i prażymy ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły.
5. Do jabłek dodajemy 2 galaretki cytrynowe i dokładnie mieszamy. Wykładamy na podpieczone ciasto.
6. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo 0,5 szklanki cukru i miksujemy do uzyskania błyszczącej piany. Pianę wykładamy na jabłka. Na pianę trzemy ciasto, które było w zamrażarce.
7. Szarlotkę wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy o 40 minut, aż uzyska złoty kolor.
8. Studzimy i wstawiamy do lodówki. Gotowe!
Szukasz najsmaczniejszego przepisu na szarlotkę na świecie? Wypróbuj tę pyszną i delikatną szarlotkę na kruchym cieście. To prawdziwa szarlotka – najlepsza i bardzo dobra!
Porady – Dodatkowe informacje
Porady dotyczące przygotowania najlepszej szarlotki na świecie na kruchym cieście.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Najlepsza sałatka
Następny przepis: Najlepsza sałatka ziemniaczana