Nachos z tortilli
Chcecie urozmaicić swój wieczór filmowy lub przekąskę na imprezę? Spróbujcie Nachos z tortilli! Ten przepis jest idealny dla miłośników pikantnych, chrupiących przekąsek. Pomimo skojarzeń z fast foodem, nachos z tortilli możemy przygotować w domowym zaciszu. Wykorzystanie własnej kreatywnej interpretacji składników sprawi, że będzie to nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowsze od wersji sklepowej. To świetna alternatywa dla tradycyjnych chipsów, która z pewnością wprowadzi odświeżające urozmaicenie na twoim stole. Przygotuj więc tortille, ser i swoje ulubione dodatki, a potem… No cóż, dalszej części przepisu dowiesz się poniżej.
admin
Składniki:
- 2 placki tortilli o średnicy 25 cm
- Ok. 2-3 łyżki oleju
- Sól
- Pieprz
- Czosnek granulowany
- Papryka słodka w proszku
Nachos z tortilli – jak zrobić?
-
1.
Tortille posmarować z 2 stron olejem za pomocą pędzelka. Placki z jednej strony posypać pieprzem i papryką, a z drugiej czosnkiem i solą. Pokroić na trójkąty. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 5 minut.
Nachos z tortilli – dodatkowe informacje
Czas pieczenia zależy od piekarnika. Nachos mają się lekko zrumienić i zrobić chrupkie. Trzeba doglądać, aby ich nie spalić bo zgorzknieją.