Musztarda miodowa

Musztarda miodowa

Musztarda miodowa jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw – od kanapek, przez sałatki, aż do dań grillowych. Ten wyjątkowy przepis łączy w sobie ostrą nutę musztardy z delikatną słodyczą miodu, stwarzając wyjątkowy balans smaków. Idealnie komponuje się z wieloma daniami, zarówno jako składnik sosów, farszów, jak i wykończenie dania. Przepis na domową musztardę miodową jest prosty i szybki do wykonania, a efekt końcowy z pewnością przekona do siebie wszystkich smakoszy. Składniki są łatwo dostępne, a sama musztarda może być przechowywana nawet przez kilka miesięcy. Oto najpyszniejszy przepis na musztardę miodową!

Składniki:

  • 100 g gorczycy białej
  • 50 g gorczycy czarnej
  • 150 ml octu z białego wina
  • 50 ml miodu płynnego kwiatowego
  • łyżeczka soli morskiej
  • łyżeczka pieprzu
  • przegotowana woda do ustalenia konsystencji

Musztarda miodowa – jak zrobić?

  1. Ziarna gorczycy wysypujemy na suchą patelnię i ostrożnie prażymy na małym ogniu. Gdy wystygną, przesypujemy do miseczki. Zalewamy octem winnym. Moczymy przez 24 godziny, by napęczniały.
  2. Po tym czasie przekładamy ziarna do moździerza lub miksera. Dodajemy pozostałe składniki i ucieramy lub miksujemy, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Jeśli musztarda jest za gęsta, możemy dodać wody dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  3. Musztardę przekładamy do słoika i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Będzie gotowa po upływie około tygodnia. Z czasem jej smak złagodnieje.

Porady – dodatkowe informacje

Ważne: Przed zrobieniem musztardy należy wybrać odpowiednie ziarna gorczycy. Białe są łatwo dostępne i mniej pikantne, za to bardziej gorzkie. Dlatego dobrze je zrównoważyć ciemnymi ziarnami, które są ostrzejsze, ale nadają musztardzie bardziej zrównoważony smak.

Musztarda wykonana tylko z białej gorczycy będzie potrzebowała, więc dłuższego czasu za nim się przemaceruje i nabierze odpowiedniego smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Muszle św. Jakuba – przegrzebki.
Następny przepis: Musztardowe paluszki z kurczaka w sezamie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode