Mus śliwkowy dla niemowląt do słoików
Wprowadzenie małego dziecka do nowych smaków jest niezwykle ważnym krokiem w jego rozwoju. Mus śliwkowy dla niemowląt do słoików to doskonała propozycja dla maluszków, które rozpoczęły już przygodę ze smakowaniem. Śliwki nie tylko są bogate w błonnik, ale także są naturalnym remedium na problemy trawienne. Ponadto, ten przepis tworzy weki dla niemowląt, które można przechowywać przez dłuższy czas. Jest to świetne rozwiązanie dla zapracowanych rodziców, którzy chcą zapewnić swoim bobasom zdrowe i naturalne posiłki. Mus śliwkowy dla niemowlaka to idealny sposób na zbilansowaną dietę naszych pociech.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram śliwek wegierek
Mus śliwkowy dla niemowląt do słoików – jak zrobić?
- Śliwki wypestkować i pokroić w cząstki. Ja kroję tylko na połówki. Posmażyć aż śliwki puścią sok, około 40 minut. Kiedy śliwki są już rozmiękczone, rozdrobnić blenderem na mus.
- Ze względu na to, że śliwki były ze skórkami dla bezpieczeństwa, mus jeszcze przecieram przez sito, na którym zostają ewentualne skórki. Podgrzewam mus, a gdy jest gorący, nakładam do słoiczków. Pasteryzuję przez 10 minut.
Mus śliwkowy dla niemowląt do słoików – dodatkowe informacje
Śliwki są ze skórkami, gdyż najlepsze jest właśnie zaraz pod skórką, więc kiedy je obrzemy, stracimy to, co cenne.