Muffiny z malinami i białą czekoladą
Witaj w świecie słodkości i wyjątkowych smaków! Chciałbyś upiec coś pysznego, a przy tym niezbyt skomplikowanego? Muffiny z malinami i białą czekoladą to idealny wybór. Delikatna, puszysta bazą tych ciasteczek jest ciasto z dodatkiem białej czekolady, które doskonale komponuje się z kwasowym smakiem świeżych malin. Te małe słodkości stanowią idealne dopełnienie porannej kawy czy popołudniowej herbaty. Muffinki z białą czekoladą i malinami zaspokoją Twoje słodkie pragnienia, a ich przygotowanie dostarczy Ci niezwykłej satysfakcji. Wypróbuj nasz przepis, zaskocz bliskich i delektuj się wybornymi muffinkami!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- tabliczka białej czekolady
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kostki masła
- 2 jajka
- maliny
Muffiny z malinami i białą czekoladą – jak zrobić?
- Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej piany. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, mąkę, proszek. Na koniec powoli dodajemy mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pół pokruszonej czekolady i delikatnie mieszamy łyżkę. Napełniamy ciastem papilotki po 1 łyżce, umieszczamy 1 malinę i napełniamy do 3/4 ich wysokości. Posypujemy wierzch podrobionymi kawałkami czekolady i dajemy 2/3 owoce. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
Muffiny z malinami i białą czekoladą – dodatkowe informacje
babeczka z białą czekoladą
babeczka z maliną
czekomalinadomowe muffiny
muffin z białą czekoladą
muffin z maliną
muffin z malinami
muffinymuffiny z białą czekoladą
muffiny z malinami