Muffinki z nadzieniem budyniowym

Muffinki z nadzieniem budyniowym

Przepis na muffinki z nadzieniem budyniowym to wyjątkowe połączenie klasycznej muffinki z subtelnym, kremowym akcentem. Te słodkie wypieki to idealna propozycja na deser, który zaskoczy i zachwyci Twoich gości. Dzięki swojej oryginalności, muffinki z nadzieniem budyniowym są też świetną alternatywą dla tradycyjnych babeczek. Są nie tylko smaczne, ale także prezentują się niezwykle apetycznie. Walczysz jak dopasować pudding do muffinki? Ten przepis z pewnością rozwieje Twoje wątpliwości i odkryje przed Tobą nowe horyzonty kulinarnej przygody. Przepisy na babeczki z nadzieniem bywają rożne, ale ten na muffinki nadziewane budyniem to prawdziwy majstersztyk.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 0,75 szklanka cukru pudru
  • 650 ml mleka
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 80 ml oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Przepis na muffinki z nadzieniem budyniowym

  1. Ciasto na muffinki
    1.
    Suche składniki (mąka, soda, cukier puder, cukier waniliowy, kakao) wymieszać razem. W drugiej misce połączyć jajko, olej i szklankę mleka. Na palniku zagotować 350 ml mleka wraz z 3 łyżkami cukru kryształu. W pozostałych 50 ml rozprowadzić budyń z torebki. Całość zagotować i ostudzić. Następnie połączyć ze sobą składniki suche i mokre (poza budyniem) i mieszać aż połączą się wszystkie składniki.
  2. Muffinki z nadzieniem budyniowym
    2.
    Do formy na muffinki wkładam papilotki. Do każdej wlewam troszkę masy (do połowy), a następnie wkładam po łyżeczce budyniu waniliowego. Przykrywam budyń kolejną porcją ciasta.
  3. Gotowe muffinki
    3.
    Muffinki wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 20 min w 180*C. Podaję delikatnie posypane cukrem pudrem. Życzę smacznego 🙂
Słowa kluczowe: przepisy na babeczki z nadzieniem, muffinki nadziewane, muffinki z nadzieniem, babeczki z nadzieniem

Muffinki z nadzieniem budyniowym – dodatkowe informacje

Warstwa nalanego ciasta do formy przed włożeniem budyniu nie może być za cienka, gdyż wtedy opadnie na samo dno


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Muffinki z dojrzałych bananów
Następny przepis: Muffinki z płatków owsianych z orzechami i bananami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode