Muffinki śnieżne kule
Składniki:
- porcja na 10 sztuk
- śnieżne kule:
- 2 opakowania żelatyny w płatkach (12 szt.)
- 4 łyżki wody
- 10 małych baloników
- 1 łyżka oleju
- kawałek styropianu do wkładania baloników na patyczkach
- ciasto na muffinki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 50 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki wody
- świąteczna posypka
- świąteczna dekoracja cukrowa lub sztuczna do włożenia do środka kul
Muffinki śnieżne kule – jak zrobić?
- Śnieżne kule:
- Muffinki:
- Lukier i składanie:
Baloniki nadmuchać do niewielkiej wielkości, tak by ich średnica nie była większa od średnicy muffinek. Zawiązać, umocować na patykach do szaszłyków. Dłonie delikatnie obtoczyć w oleju, posmarować nimi każdy balon (po to by potem żelatyna odeszła z baloników). Do rondelka wlać większą ilość wody, pojedynczy włożyć do niej płatki żelatyny. Zostawić do napęcznienia na ok. 15 minut. Wyjąć, odcisnąć, wlać 4 łyżki wody, lekko podgrzewając rozpuścić. Każdy balonik obtaczać w żelatynie, wbić w styropian na ok. 5-10 minut. Po tym czasie czynność obtaczania w żelatynie powtórzyć jeszcze 2 razy. Zostawić do zesztywnienia żelatyny na całą noc. Teraz najtrudniejsza czynność – wyjmowanie baloników. Przebijamy balonik przy wiązaniu i szybko obcinamy nożyczkami tworząc „szklaną kulę”. Wyjmujemy balonik. Ewentualnie wygniecioną kulę można delikatnie naprostować (u mnie to nie całkiem się udało).
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, wymieszać łyżką. Dodać miękkie masło, jajko i jogurt, krótko zmiksować. Wyłożyć do 10 foremek na muffinki. Piec w metalowej formie na muffinki w piekarniku nagrzanym do 180C, przez ok. 25 minut. Ostudzić.
Do cukru wlać 2 łyżki wody, rozetrzeć łyżką. Jeśli lukier okazałby się zbyt gęsty, można dodać jeszcze odrobinę wody. Gotowym lukrem polać ostudzone muffinki, od razu posypując posypką. Na środek polukrowanej muffinki ułożyć dowolną zabawkę lub dekorację cukrową, nakryć „szklaną kulą”. Przechowywać w suchym miejscu.
Muffinki śnieżne kule – dodatkowe informacje
Do środka szklanej kuli można włożyć niejadalną dekorację, tylko wtedy należy uprzedzić konsumentów
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Muffinki z orzechami i czekoladą
Następny przepis: Muffinki z jagodami