Muffinki śnieżne kule

Muffinki śnieżne kule

Muffinki śnieżne kule to przepis, który wprowadzi ciepło domowego pieczenia do zimowych dni. Za sprawą swego nietypowego wyglądu w postaci kuli śniegowej, te smakołyki z pewnością zachwycą kosmiczną fantazją zarówno dzieci, jak i dorosłych. Dzięki dodatkowi szklanych kulek śniegowych, stają się unikalnym i malowniczym elementem świątecznej uczty. Te ciasteczka nie tylko wyglądają bajecznie, lecz także mają niepowtarzalny smak. Przygotowanie ich to czysta radość, a efekt końcowy warto każdego włożonego w nie trudu. Wypróbuj, jak smakują śnieżne kule wprost z piekarnika.

Składniki:

  • porcja na 10 sztuk
  • śnieżne kule:
  • 2 opakowania żelatyny w płatkach (12 szt.)
  • 4 łyżki wody
  • 10 małych baloników
  • 1 łyżka oleju
  • kawałek styropianu do wkładania baloników na patyczkach
  • ciasto na muffinki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody
  • świąteczna posypka
  • świąteczna dekoracja cukrowa lub sztuczna do włożenia do środka kul

Muffinki śnieżne kule – jak zrobić?

  1. Śnieżne kule:
  2. Baloniki nadmuchać do niewielkiej wielkości, tak by ich średnica nie była większa od średnicy muffinek. Zawiązać, umocować na patykach do szaszłyków. Dłonie delikatnie obtoczyć w oleju, posmarować nimi każdy balon (po to by potem żelatyna odeszła z baloników). Do rondelka wlać większą ilość wody, pojedynczy włożyć do niej płatki żelatyny. Zostawić do napęcznienia na ok. 15 minut. Wyjąć, odcisnąć, wlać 4 łyżki wody, lekko podgrzewając rozpuścić. Każdy balonik obtaczać w żelatynie, wbić w styropian na ok. 5-10 minut. Po tym czasie czynność obtaczania w żelatynie powtórzyć jeszcze 2 razy. Zostawić do zesztywnienia żelatyny na całą noc. Teraz najtrudniejsza czynność – wyjmowanie baloników. Przebijamy balonik przy wiązaniu i szybko obcinamy nożyczkami tworząc „szklaną kulę”. Wyjmujemy balonik. Ewentualnie wygniecioną kulę można delikatnie naprostować (u mnie to nie całkiem się udało).

  3. Muffinki:
  4. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, wymieszać łyżką. Dodać miękkie masło, jajko i jogurt, krótko zmiksować. Wyłożyć do 10 foremek na muffinki. Piec w metalowej formie na muffinki w piekarniku nagrzanym do 180C, przez ok. 25 minut. Ostudzić.

  5. Lukier i składanie:
  6. Do cukru wlać 2 łyżki wody, rozetrzeć łyżką. Jeśli lukier okazałby się zbyt gęsty, można dodać jeszcze odrobinę wody. Gotowym lukrem polać ostudzone muffinki, od razu posypując posypką. Na środek polukrowanej muffinki ułożyć dowolną zabawkę lub dekorację cukrową, nakryć „szklaną kulą”. Przechowywać w suchym miejscu.

Muffinki śnieżne kule – dodatkowe informacje

Do środka szklanej kuli można włożyć niejadalną dekorację, tylko wtedy należy uprzedzić konsumentów 😉


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Muffinki z orzechami i czekoladą
Następny przepis: Muffinki z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode