muffinki Mikołaje…
Każdego roku Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z magią, wspólnie spędzonym czasem oraz pysznym jedzeniem. Jednym z nieodłącznych elementów tego czasu są słodkości, które sprawiają, że atmosfera staje się jeszcze bardziej wyjątkowa. Prezentujemy przepis na absolutnie urocze i smakowite muffinki Mikołaje. Te przepyszne ciasteczka to połączenie miękkiego, wilgotnego biszkoptu i kremowej polewy, która tworzy mikołajową twarz. Są one doskonałym pomysłem na przekąskę dla najmłodszych oraz ozdobą każdego świątecznego stołu. Nasze muffinki Mikołaje są nie tylko urocze, ale przede wszystkim wyjątkowo smaczne. Spróbuj – na pewno Ci się spodobają!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki śmietany
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- krem:
- 150 g twarogu trzykrotnie zmielonego
- 50 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
Muffinki mikołaje… – jak zrobić?
- Jajka, cukier i sól ubijamy na puszystą masę, dodajemy olej i dokładnie mieszamy.
- Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i śmietanę.
- Do każdej formy na muffiny wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut.
- Krem:
- Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Dodajemy serek, sok z cytryny i ponownie ubijamy.
- Schładzamy krem ok. 20 minut w lodówce, a następnie dekorujemy.
muffinki Mikołaje – dodatkowe informacje
Czapki to bezy upieczone z czerwonym barwnikiem.