Mrożenie wiśni
Przepis na mrożenie wiśni, który przedstawiam poniżej, to niezwykle prosty sposób na zachowanie smaku tych owoców na cały rok. Gdy wiśnie są w sezonie, możemy zanurzyć się w ich słodkości, ale co gdy przychodzi jesień? Dzięki temu przepisowi można cieszyć się nimi o każdej porze roku. Usunięcie pestek z owoców przed zamrożeniem jest opcjonalne, decyzję pozostawiamy Tobie. Przepis odpowiada również na pytanie: „Czy można mrozić czereśnie?”. Bez względu jakie odmiany wiśni wybierzesz, mrożeniem można cieszyć się ich smakiem niezależnie od pory roku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Wiśnie
- papier do pieczenia
- woreczki
Mrożenie wiśni – jak zrobić?
-
Wiśnie myjemy i drylujemy. Tak przygotowane wiśnie układamy każdą z osobna na tacy (ja używam płaskiej szuflady z zamrażarki) wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do zamrażarki przez około 2 godziny, a następnie lekko zmrożone wiśnie przekładamy do pojemnika (np. po lodach) i układamy następną turę. -
Po całej nocy w zamrażarce wiśnie są idealnie przygotowane do pakowania, każda osobno, nie posklejane. W sam raz na letnie ciasto w środku zimy. -
Wiśnie mrożone pakujemy w woreczki. Ilość dowolna, ja pakuję po 250 g. Taka porcja jest w sam raz.
Słowa kluczowe: mrożenie wiśni z pestkami, czy można mrozić czereśnie, wiśnie mrożone
Mrożenie wiśni – dodatkowe informacje
Takie mrożenie sprawdza się równie dobrze z innymi owocami jak i warzywami tj. fasolka szparagowa. Mrożenie wiśni z pestkami jest możliwe i pozwala później cieszyć się ich świeżym smakiem. Czy można mrozić czereśnie? Tak, czereśnie mogą być również mrożone, co pozwala zachować ich smak i wartości odżywcze na dłużej. Wiśnie mrożone są świetnym dodatkiem do koktajli, ciast czy deserów, a także mogą być wykorzystane do przygotowania domowego dżemu lub sosu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Mrówkowiec mojej mamy
Następny przepis: Mrożona kawa bananowa