Mozzarella z pomidorem i cebulą
Kto powiedział, że proste potrawy nie mogą być wydajne? Przepis na mozzarellę z pomidorem i cebulą jest doskonałym dowodem na to, iż najlepsze dania powstają z kilku, dobrze dobranych składników. To danie nie tylko celebruje świeżość i kolor, ale również podkreśla różnicę między dwoma rodzajami cebuli. Czym różni się ostra biała cebula od słodziej smakującej czerwonej cebuli? A może to kombo smaków pomidora i mozzarelli będzie dominowało? Przekonajmy się, komponując prostą, ale satysfakcjonującą sałatkę, pełną tekstur i smaków. Idealna na lekki lunch, kolację albo jako przekąska na imprezach ze znajomymi.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kula mozzarelli
- 1 duża cebula (może być biała lub czerwona)
- 1 duży okrągły pomidor
- SOS:
- 2 łyżeczki przyprawy do mozzarelli
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek/oleju
- 1 łyżeczka octu winnego
- świeża bazylia lub suszona (1 łyżeczka)
- szczypiorek do dekoracji
Mozzarella z pomidorem i cebulą – jak zrobić?
-
Mozzarellę, obraną cebulę i pomidora kroimy w okrągłe plastry, a następnie układamy je na talerzu w kolejności: mozzarella, pomidor, cebula…
Następnie w dowolnym naczyniu mieszamy składniki na sos. Do oliwy z oliwek dodajemy łyżeczkę octu winnego, przyprawę do mozzarelli oraz pokrojoną bazylię. Jeśli używamy bazylii suszonej, dodajemy jedną łyżeczkę.
Mieszamy składniki dokładnie. Kolejno polewamy przygotowaną mozzarellę, pomidora i cebulę sosem. Na koniec dekorujemy małą ilością szczypiorku.
SMACZNEGO!
Która cebula jest ostrzejsza: biała czy czerwona?
Mozzarella z pomidorem i cebulą – dodatkowe informacje
Sałatka będzie ostrzejsza jeżeli cebulę dodamy białą zamiast czerwonej, jeżeli nie mamy oliwy oliwek możemy dodać olej, gdy zabraknie nam octu winnego zastąpmy go łyżeczką soku z cytryny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mozzarella domowej roboty
Następny przepis: Mrożona herbatka miętowa