Moskale
Moskale to tradycyjne danie kuchni podhalańskiej, zwane też góralskimi plackami. Ten wyjątkowy przepis na Moskale to prawdziwa perła kulinariów, oferując wyjątkowy smak, który z pewnością przypaść do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Placki te przygotowuje się głównie z ziemniaków i mąki, a ich kształt i smak to kwintesencja domowej, tradycyjnej kuchni. Moskale to doskonały wybór na sycący obiad lub kolację, i choć są proste do zrobienia, na pewno zaskoczą swoim niesamowitym, domowym smakiem. Bez względu na to, czy jesteś góralem z krwi i kości, czy po prostu miłośnikiem dobrego jedzenia, ten przepis na Moskale jest dla ciebie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 1/2 kilograma mąki
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 jajko
- sól, pieprz
Moskale – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Ziemniaki ugotować w nieosolonej wodzie, jak przestygną przecisnąć je przez praskę . Następnie dodać jajko, mąkę, maślankę oraz przyprawy … Wszystko razem wymieszać. Dłonie oprószyć mąką i formować owalne placki mniej więcej na 1 cm grubości i wielkości naszej dłoni. Placki smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu tak aby były lekko przypieczone…. -
2.
Masło CzosnkoweNa patelni rozpuścić 2 łyżki masła dodać rozgnieciony ząbek czosnku i szczyptę soli.
Tak przygotowanym masłem polać placki…
Smacznego !!!
Moskale – dodatkowe informacje
Zamiast maślanki może być kefir…. można tez jej nie dodawać
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mortadela inaczej
Następny przepis: Mozzarella domowej roboty