Moskale

Moskale

Moskale to tradycyjne danie kuchni podhalańskiej, zwane też góralskimi plackami. Ten wyjątkowy przepis na Moskale to prawdziwa perła kulinariów, oferując wyjątkowy smak, który z pewnością przypaść do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Placki te przygotowuje się głównie z ziemniaków i mąki, a ich kształt i smak to kwintesencja domowej, tradycyjnej kuchni. Moskale to doskonały wybór na sycący obiad lub kolację, i choć są proste do zrobienia, na pewno zaskoczą swoim niesamowitym, domowym smakiem. Bez względu na to, czy jesteś góralem z krwi i kości, czy po prostu miłośnikiem dobrego jedzenia, ten przepis na Moskale jest dla ciebie.

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 1/2 kilograma mąki
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Moskale – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Ziemniaki ugotować w nieosolonej wodzie, jak przestygną przecisnąć je przez praskę . Następnie dodać jajko, mąkę, maślankę oraz przyprawy … Wszystko razem wymieszać. Dłonie oprószyć mąką i formować owalne placki mniej więcej na 1 cm grubości i wielkości naszej dłoni. Placki smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu tak aby były lekko przypieczone….
  2. 2.
    Masło Czosnkowe

    Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła dodać rozgnieciony ząbek czosnku i szczyptę soli.

    Tak przygotowanym masłem polać placki…

    Smacznego !!!

Moskale – dodatkowe informacje

Zamiast maślanki może być kefir…. można tez jej nie dodawać


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mortadela inaczej
Następny przepis: Mozzarella domowej roboty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode