MOJE OGÓRKI KISZONE NA ZIMĘ
Zapraszam do zapoznania się z moim ulubionym przepisem na ogórki kiszone na zimę. Ta tradycyjna polska przekąska to doskonały dodatek do każdego ciepłego posiłku. Ogórki kiszone do słoików na zimę smakują niesamowicie w kolejnych, zimowych miesiącach. Z pewnością przypadną do gustu zarówno starszym, jak i młodszym miłośnikom kwaszonej kukurydzy. Zaprawa do ogórków jest prosta i szybka do przygotowania, a satysfakcja z przygotowania domowej roboty przetworów jest nieoceniona. Oto mój przepis na ogórki kiszone na zimę, który sprawi, że zimowe wieczory będą smakowały wyjątkowo.
Piotr Zieliński
Składniki:
- dowolna ilość ogórków gruntowych średnich i małych
- liście winogron, wiśni i czarnej porzeczki
- chrzan obrany i pokrojony w słupki
- czosnek obrany
- koszyczki i łodygi kopru
ZALEWA
- 1 l. wody
- 2 płaskie łyżki soli
Moje ogórki kiszone na zimę – jak zrobić?
- Ogórki, liście i koperek umyć w zimnej wodzie. Chrzan obrać, umyć i pokroić, czosnek obrać i podzielić na ząbki, większe pokroić.
- Na dno każdego słoika włożyć koper, pocięte łodygi kopru, po dwa listki wiśni i czarnej porzeczki, po kilka kawałków chrzanu i dwa ząbki czosnku.
- Ułożyć pionowo ciasno ogórki. Między ogórki włożyć po cztery kawałki chrzanu i kilka ząbków czosnku, liście wiśni i czarnej porzeczki.
- Wodę zagotować z solą i gorącą zalać ułożone ogórki. Przykryć liściem z winogrona, słoik zakręcić. Można pod nakrętkę nałożyć folię spożywczą.
- Tak przygotowane ogórki pozostawić 4 dni w ciepłym miejscu, następnie wynieść do piwnicy lub ciemnego chłodnego miejsca.
MOJE OGÓRKI KISZONE NA ZIMĘ – dodatkowe informacje
Nie należy żałować czosnku, chrzanu i kopru. Dzięki temu będziemy mieli bardzo aromatyczne i twarde ogórki całą zimę i do następnych zapraw.