Modro Kapusta (Czerwona kapusta) z jabłkiem
Modro kapusta z jabłkiem to tradycyjne danie kuchni śląskiej, które zasługuje na szczególne uznanie. To niezwykła propozycja na aromatyczną surówkę, idealną do tradycyjnych śląskich potraw. Modro kapusta to nic innego jak czerwona kapusta, która pod wpływem gotowania zmienia barwę na piękny odcień granatu. Zapewne nie raz spotkaliście się z nazwą „czerwona kapusta zasmażana” – to właśnie określenie dotyczy naszego przepisu. Dodatek jabłka nadaje potrawie słodko-kwaszony smak i sprawia, że kapusta staje się wyjątkowo soczysta. Przekonajcie się sami, jak smakuje modro kapusta po śląsku!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1 jabłko
- 1 cebula
- Do smaku:
- ocet winny
- sól
- pieprz
- cukier
Modro kapusta (czerwona kapusta) z jabłkiem – jak zrobić?
- Kapustę pozbawioną łykowatych wierzchnich liści siekamy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Na miseczkę lub talerzyk ścieramy jabłko (grube oczka tarki), a cebulkę siekamy drobno w kosteczkę. Kapustę odcedzamy i studzimy, dodajemy jabłko i cebulę, po chwili mieszamy i doprawiamy solą, cukrem oraz pieprzem. 2 lub 3 łyżki winnego octu dodadzą kapuście odpowiedniej kwasowości.
Słowa kluczowe: modra kapusta po śląsku przepis, surówka z modrej kapusty po śląsku, czerwona kapusta po śląsku, modro kapusta po śląsku, kapusta czerwona zasmażana po śląsku
Modro Kapusta (Czerwona kapusta) z jabłkiem – dodatkowe informacje
Najlepsze do kapusty są jabłka typu antonówka lub reneta. Kapustę gotuj w małej ilości wody wtedy wtedy zachowa ładny, fioletowy kolor:)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Moczka czyli śląska zupa piernikowa z bakaliami
Następny przepis: Paprykarz domowy