Mocno czosnkowe ogórki kiszone z korzeniem chrzanu i ziarnami gorczycy

Mocno czosnkowe ogórki kiszone z korzeniem chrzanu i ziarnami gorczycy

Nawet najbardziej wymagający smakosze kuchni domowej nie będą mogli się oprzeć mocno czosnkowym ogórkom kiszonym z korzeniem chrzanu i ziarnami gorczycy. To połączenie tradycyjnych składników kojarzy się z letem, berecikiem i wielogeneracyjnym spotkaniami rodzinnymi przy stole pełnym jedzenia. Świeże, twarde ogórki kiszone, pachnący chrzan oraz aromatyczna gorczyca stanowią silny fundament tego klasycznego przepisu. Zastosowanie konkretnych ilości chrzanu i gorczycy nada wyjątkowego charakteru ogórkom, tworząc niepowtarzalny smak, do którego z przyjemnością będziesz wracać. Ten przepis to esencja domowej konserwacji i kochanej przez Polaków kuchni.

Składniki:

  • 5 kilogramów małych, jędrnych ogórków gruntowych
  • 5 litrów wody
  • 5 łyżek stołowych soli niejodowanej
  • duża wiązka kopru włoskiego z kwiatami
  • 1-2 korzenie chrzanu
  • 3 duże główki czosnku młodego
  • gorczyca biała
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty

Mocno czosnkowe ogórki kiszone z korzeniem chrzanu i ziarnami gorczycy – jak zrobić?

  1. Wodę na zalewę najlepiej przegotować. Do gotującej dodać sól i zostawić do przestygnięcia.

    Jeśli mamy ogórki kupne i nie wiemy kiedy były zrywane dobrze je namoczyć w wodzie przez kilka godzin, aby „napiły się wody”. Oczywiście uprzednio umyte i oczyszczone.

    Jeśli mamy ogórki z własnego ogródka, możemy tę czynność pominąć.

    Bardzo ważne, aby słoiki w których będziemy układać ogórki były wcześniej wyparzone lub umyte w zmywarce do naczyń. Polecam również użyć nowych zakrętek z odpowiednim gwintem, aby szczelnie zamknąć słoiki.

    Na dno każdego ze słoików wkładamy kwiat kopru z łodygą, która jest również aromatyczna. Małe główki czosnku przekrawamy na pół, a duże na 3 części i nie obierając ich układamy w słoikach. Ogórki układamy pionowo, ciasno w słoiku, jasną częścią ku dołowi. Do każdego słoika dodajemy po 2 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy i ziarna gorczycy – na czubek łyżeczki. Ogórki zalewamy przestudzoną, ale ciepłą wodą z solą. Zalewa musi przykryć w całości ogórki. Przez pierwsze 4 -5 dni ogórki przechowuję na kuchni, a później przenoszę do spiżarni i tam świetnie się przechowują do kolejnego sezonu.

    Na zdjęciu ogórki zaraz po wskoczeniu do słoika, jeszcze nie ukiszone;)

    Do podanej proporcji ogórków wykorzystałam 1 słoik 3-litrowy, 4 słoiki 0,9 litra i 5 słoików 0,75 litra.

Porady – Mocno czosnkowe ogórki kiszone z korzeniem chrzanu i ziarnami gorczycy

Jeśli nie lubisz smaku ziela angielskiego czy liścia laurowego, pomiń ten składnik. Jeśli nie przepadasz za mocnym aromatem czosnku, wystarczy dać na słoik 1-2 ząbki czosnku. Jeśli chcesz przygotować ogórki bez przegotowania wody, użyj wody źródlanej i w niej rozpuść sól. Jeśli masz możliwość zerwania liści czarnej porzeczki lub wiśni, możesz również użyć wybranego przez siebie. Jeśli nie masz chrzanu w korzeniu, możesz użyć liścia chrzanu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mocno czerwony barszcz z młodych buraczków
Następny przepis: Moczka czyli śląska zupa piernikowa z bakaliami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode