Mocno czosnkowe ogórki kiszone z korzeniem chrzanu i ziarnami gorczycy
Składniki:
- 5 kilogramów małych, jędrnych ogórków gruntowych
- 5 litrów wody
- 5 łyżek stołowych soli niejodowanej
- duża wiązka kopru włoskiego z kwiatami
- 1-2 korzenie chrzanu
- 3 duże główki czosnku młodego
- gorczyca biała
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz ziarnisty
Mocno czosnkowe ogórki kiszone z korzeniem chrzanu i ziarnami gorczycy – jak zrobić?
- Wodę na zalewę najlepiej przegotować. Do gotującej dodać sól i zostawić do przestygnięcia.
Jeśli mamy ogórki kupne i nie wiemy kiedy były zrywane dobrze je namoczyć w wodzie przez kilka godzin, aby „napiły się wody”. Oczywiście uprzednio umyte i oczyszczone.
Jeśli mamy ogórki z własnego ogródka, możemy tę czynność pominąć.
Bardzo ważne, aby słoiki w których będziemy układać ogórki były wcześniej wyparzone lub umyte w zmywarce do naczyń. Polecam również użyć nowych zakrętek z odpowiednim gwintem, aby szczelnie zamknąć słoiki.
Na dno każdego ze słoików wkładamy kwiat kopru z łodygą, która jest również aromatyczna. Małe główki czosnku przekrawamy na pół, a duże na 3 części i nie obierając ich układamy w słoikach. Ogórki układamy pionowo, ciasno w słoiku, jasną częścią ku dołowi. Do każdego słoika dodajemy po 2 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy i ziarna gorczycy – na czubek łyżeczki. Ogórki zalewamy przestudzoną, ale ciepłą wodą z solą. Zalewa musi przykryć w całości ogórki. Przez pierwsze 4 -5 dni ogórki przechowuję na kuchni, a później przenoszę do spiżarni i tam świetnie się przechowują do kolejnego sezonu.
Na zdjęciu ogórki zaraz po wskoczeniu do słoika, jeszcze nie ukiszone;)
Do podanej proporcji ogórków wykorzystałam 1 słoik 3-litrowy, 4 słoiki 0,9 litra i 5 słoików 0,75 litra.
Porady – Mocno czosnkowe ogórki kiszone z korzeniem chrzanu i ziarnami gorczycy
Jeśli nie lubisz smaku ziela angielskiego czy liścia laurowego, pomiń ten składnik. Jeśli nie przepadasz za mocnym aromatem czosnku, wystarczy dać na słoik 1-2 ząbki czosnku. Jeśli chcesz przygotować ogórki bez przegotowania wody, użyj wody źródlanej i w niej rozpuść sól. Jeśli masz możliwość zerwania liści czarnej porzeczki lub wiśni, możesz również użyć wybranego przez siebie. Jeśli nie masz chrzanu w korzeniu, możesz użyć liścia chrzanu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mocno czerwony barszcz z młodych buraczków
Następny przepis: Moczka czyli śląska zupa piernikowa z bakaliami