Młynci - ukraińskie naleśniki z salsą z kiszonych ogórków

Młynci – ukraińskie naleśniki z salsą z kiszonych ogórków

Zapraszamy do odkrycia smaku ukraińskiej kuchni z naszym przepisem na Młynci – ukraińskie naleśniki podawane z klejnotem kuchni wschodniej – salsą z kiszonych ogórków. Te niezwykłe, spłaszczone naleśniki, to prawdziwe danie komfortowe, którym Ukraińcy karmią swoje dusze podczas chłodnych, zimowych dni. Naleśniki przygotowywane są z prostych składników, które większość z nas ma w swojej kuchni. Oryginalności dania dodaje mu jednak sos – intensywny i pełen smaku, sporządzany na bazie kiszonych ogórków. To prawdziwe połączenie tradycji i prostoty, które zadowoli każdą kubki smakowe. Gotowanie po ukraińsku nigdy nie było prostsze!

Składniki:

  • 4 naleśniki
  • 4 kawałki pieczonej karkówki (może być inne mięso pieczone lub gotowane)
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • cebula + olej rzepakowy do smażenia
  • 2 małe jajka
  • 300 g pieczarek + masełko
  • 4 kiszone ogórki
  • 1/2 puszki groszku
  • szalotka
  • łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • łyżka miodu
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Młynci – ukraińskie naleśniki z salsą z kiszonych ogórków – jak zrobić?

  1. Na patelni, na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną drobno cebulkę. Dodać rozdrobnione ziemniaki i chwilę posmażyć. Następnie dodać sól i pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
  2. Karkówkę pokroić na malutkie kawałeczki lub poszarpać.
  3. Pokrojone w plasterki pieczarki usmażyć na masełku. Dobrze odparować. Następnie dodać sól i pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
  4. Na naleśnik nakładać porcję ziemniaków, a na ziemniaki pokrojone mięso i pieczarki. Złożyć naleśnik w pakiecik, najpierw zamykając dolny brzeg, następnie górny i boczne skrzydełka.
  5. Taki pakiecik zamaczać w rozbełtanych jajkach i smażyć na patelni, na oleju rzepakowym. Najlepiej kłaść składaną stroną do patelni i następnie obrócić.
  6. Pakieciki powinny być ładnie zapieczone, na złoty kolor.
  7. Tak samo postąpić z pozostałymi naleśnikami.
  8. Salsa ogórkowa:
  9. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Do ogórków dodać odsączony na sicie groszek zielony oraz pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Następnie dodać koperek, olej lniany, miód, sól i pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Salsa jest gotowa.

Młynci – dodatkowe informacje

Można wykorzystać ziemniaki gotowane poprzedniego dnia. Można wykorzystać resztki wędlin.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Młode ziemniaki z jajkiem w sosie chrzanowym
Następny przepis: Moc spiruliny - koktajl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode