Młynci – ukraińskie naleśniki z salsą z kiszonych ogórków
Zapraszamy do odkrycia smaku ukraińskiej kuchni z naszym przepisem na Młynci – ukraińskie naleśniki podawane z klejnotem kuchni wschodniej – salsą z kiszonych ogórków. Te niezwykłe, spłaszczone naleśniki, to prawdziwe danie komfortowe, którym Ukraińcy karmią swoje dusze podczas chłodnych, zimowych dni. Naleśniki przygotowywane są z prostych składników, które większość z nas ma w swojej kuchni. Oryginalności dania dodaje mu jednak sos – intensywny i pełen smaku, sporządzany na bazie kiszonych ogórków. To prawdziwe połączenie tradycji i prostoty, które zadowoli każdą kubki smakowe. Gotowanie po ukraińsku nigdy nie było prostsze!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 naleśniki
- 4 kawałki pieczonej karkówki (może być inne mięso pieczone lub gotowane)
- 4 ugotowane ziemniaki
- cebula + olej rzepakowy do smażenia
- 2 małe jajka
- 300 g pieczarek + masełko
- 4 kiszone ogórki
- 1/2 puszki groszku
- szalotka
- łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki oleju lnianego
- łyżka miodu
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Młynci – ukraińskie naleśniki z salsą z kiszonych ogórków – jak zrobić?
- Na patelni, na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną drobno cebulkę. Dodać rozdrobnione ziemniaki i chwilę posmażyć. Następnie dodać sól i pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
- Karkówkę pokroić na malutkie kawałeczki lub poszarpać.
- Pokrojone w plasterki pieczarki usmażyć na masełku. Dobrze odparować. Następnie dodać sól i pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
- Na naleśnik nakładać porcję ziemniaków, a na ziemniaki pokrojone mięso i pieczarki. Złożyć naleśnik w pakiecik, najpierw zamykając dolny brzeg, następnie górny i boczne skrzydełka.
- Taki pakiecik zamaczać w rozbełtanych jajkach i smażyć na patelni, na oleju rzepakowym. Najlepiej kłaść składaną stroną do patelni i następnie obrócić.
- Pakieciki powinny być ładnie zapieczone, na złoty kolor.
- Tak samo postąpić z pozostałymi naleśnikami.
- Salsa ogórkowa:
- Ogórki pokroić w drobną kostkę. Do ogórków dodać odsączony na sicie groszek zielony oraz pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Następnie dodać koperek, olej lniany, miód, sól i pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Salsa jest gotowa.
Młynci – dodatkowe informacje
Można wykorzystać ziemniaki gotowane poprzedniego dnia. Można wykorzystać resztki wędlin.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Młode ziemniaki z jajkiem w sosie chrzanowym
Następny przepis: Moc spiruliny - koktajl