Mleko z orzechów włoskich

Mleko z orzechów włoskich

Mleko z orzechów włoskich to samodzielnie przyrządzany napój roślinny, który staje się coraz chętniej wybieraną alternatywą dla tradycyjnego mleka krowiego. Orzechy włoskie znamy przede wszystkim jako wartościowy dodatek do ciast i sałatek, ale zdecydowanie umieją zaskoczyć również w tak nietypowej roli. Mleko orzechowe jest nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe – bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz witaminy i minerały. Bezproblemowo można je przyrządzić we własnym domu, a składniki nie powinny być trudne do zdobycia. Co więcej, ta roślinna alternatywa mleka krowiego jest świetnym rozwiązaniem dla osób na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej.

Składniki:

Mleko z orzechów włoskich – jak zrobić?

  1. Orzechy zalewamy letnią wodą, tak aby całe orzechy były przykryte. Odstawiamy na 12 h. Po tym czasie odlewamy wodę, orzechy płuczemy na sicie, wsypujemy do głębokiego naczynia, wlewamy 1 litr wody i blendujemy na gładką masę. Masę wylewamy na gazę lub bawełnianą ściereczkę, płyn odciskamy do naczynia.
  2. Odciśnięte orzechy znów zalewamy pół litra wody, ponownie blendujemy i ponownie odciskamy na gazie.
  3. Cały płyn zagotowujemy, solimy i słodzimy do smaku, gorący rozlewamy do słoików. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.

Mleko z orzechów włoskich – dodatkowe informacje

Mleko z orzechów włoskich doskonale smakuje z płatkami owsianymi lub musli podanymi na śniadanie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mleko sojowe
Następny przepis: Młoda kapusta duszona z marchewką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode