Mleko z orzechów włoskich
Mleko z orzechów włoskich to samodzielnie przyrządzany napój roślinny, który staje się coraz chętniej wybieraną alternatywą dla tradycyjnego mleka krowiego. Orzechy włoskie znamy przede wszystkim jako wartościowy dodatek do ciast i sałatek, ale zdecydowanie umieją zaskoczyć również w tak nietypowej roli. Mleko orzechowe jest nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe – bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz witaminy i minerały. Bezproblemowo można je przyrządzić we własnym domu, a składniki nie powinny być trudne do zdobycia. Co więcej, ta roślinna alternatywa mleka krowiego jest świetnym rozwiązaniem dla osób na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej.
admin
Składniki:
Mleko z orzechów włoskich – jak zrobić?
- Orzechy zalewamy letnią wodą, tak aby całe orzechy były przykryte. Odstawiamy na 12 h. Po tym czasie odlewamy wodę, orzechy płuczemy na sicie, wsypujemy do głębokiego naczynia, wlewamy 1 litr wody i blendujemy na gładką masę. Masę wylewamy na gazę lub bawełnianą ściereczkę, płyn odciskamy do naczynia.
- Odciśnięte orzechy znów zalewamy pół litra wody, ponownie blendujemy i ponownie odciskamy na gazie.
- Cały płyn zagotowujemy, solimy i słodzimy do smaku, gorący rozlewamy do słoików. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.
Mleko z orzechów włoskich – dodatkowe informacje
Mleko z orzechów włoskich doskonale smakuje z płatkami owsianymi lub musli podanymi na śniadanie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mleko sojowe
Następny przepis: Młoda kapusta duszona z marchewką