Mleko sojowe
Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, jak zrobić mleko sojowe w domu? Przygotowanie własnego mleka sojowego to nie tylko ekologiczny i ekonomiczny wybór, ale również gwarancja, że otrzymasz produkt bez żadnych niepotrzebnych dodatków, chemicznych konserwantów czy cukru. Mleko sojowe jest doskonałym źródłem białka i minerałów, a także alternatywą dla osób z nietolerancją laktozy czy wegan. Ten prosty przepis na przygotowanie domowego mleka sojowego pozwoli ci cieszyć się naturalnym, zdrowym i smacznym napojem bez konieczności wychodzenia z domu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 400g suchej soi
- woda do moczenia
- 3l wody
- 4 łyżki syropu z agawy
Mleko sojowe – jak zrobić?
- Soję przesypujemy do miski. Zalewamy na noc wodą. Rano odlewamy wodę, płuczemy ziarna kilkakrotnie pod świeżą wodą. Soję przekładamy do garnka. Zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy aż lekko zmięknie. Mielimy blenderem. Gotujemy do momentu aż się zagotuje woda i piana na niej podniesie się wysoko. Odstawiamy garnek z ognia na 15 minut, mieszamy i ponownie gotujemy kilka minut.
- Ugotowaną soję lekko studzimy. Płyn/mleko odciskamy z soi przy pomocy gazy lub przelać przez bardzo drobne sito. Na końcu mleko osłodzić z syropem z agawy.
Słowa kluczowe: mleko sojowe, przepis
Mleko sojowe – dodatkowe informacje
Uwaga: zamiast syropu z agawy możemy użyć innego słodziwa.