Mleko sojowe

Mleko sojowe

Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, jak zrobić mleko sojowe w domu? Przygotowanie własnego mleka sojowego to nie tylko ekologiczny i ekonomiczny wybór, ale również gwarancja, że otrzymasz produkt bez żadnych niepotrzebnych dodatków, chemicznych konserwantów czy cukru. Mleko sojowe jest doskonałym źródłem białka i minerałów, a także alternatywą dla osób z nietolerancją laktozy czy wegan. Ten prosty przepis na przygotowanie domowego mleka sojowego pozwoli ci cieszyć się naturalnym, zdrowym i smacznym napojem bez konieczności wychodzenia z domu.

Składniki:

  • 400g suchej soi
  • woda do moczenia
  • 3l wody
  • 4 łyżki syropu z agawy

Mleko sojowe – jak zrobić?

  1. Soję przesypujemy do miski. Zalewamy na noc wodą. Rano odlewamy wodę, płuczemy ziarna kilkakrotnie pod świeżą wodą. Soję przekładamy do garnka. Zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy aż lekko zmięknie. Mielimy blenderem. Gotujemy do momentu aż się zagotuje woda i piana na niej podniesie się wysoko. Odstawiamy garnek z ognia na 15 minut, mieszamy i ponownie gotujemy kilka minut.
  2. Ugotowaną soję lekko studzimy. Płyn/mleko odciskamy z soi przy pomocy gazy lub przelać przez bardzo drobne sito. Na końcu mleko osłodzić z syropem z agawy.

Słowa kluczowe: mleko sojowe, przepis

Mleko sojowe – dodatkowe informacje

Uwaga: zamiast syropu z agawy możemy użyć innego słodziwa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mleko migdałowe
Następny przepis: Mleko z orzechów włoskich

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode