Mleko migdałowe

Mleko migdałowe

Przyrządzenie własnego, domowego mleka migdałowego to nie tylko zdrowsza, ale i smaczniejsza alternatywa dla tego kupowanego w sklepach. Orzechowy smak migdałów, połączony z łagodnością mleka, daje niepowtarzalny efekt, który z pewnością doceni każdy miłośnik zdrowej kuchni. Proces przygotowania mleka migdałowego jest prosty, a wszystko co potrzebujesz to migdały, woda i blender. Nie tylko weganin, ale i osoba nietolerująca laktozy z pewnością pokocha ten przepis. Zróbmy więc krok w kierunku zdrowego stylu życia z naszym przepisem na mleko migdałowe domowe.

Składniki:

  • Składniki na pół litra mleka:
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 litra wody przegotowanej

Mleko migdałowe – jak zrobić?

  1. Na noc namoczyć migdały w wodzie. Następnego dnia odcedzone migdały zmiksować z 1 szkl wody. Przelać przez gazę do innego garnka. Zmiksowane migdały pozostałe na gazie drugi raz zmiksować z kolejną szklanką wody. Przelać przez gazę.

Słowa kluczowe: mleko migdałowe domowe

Mleko migdałowe – dodatkowe informacje

Pozostałe zmiksowane migdały można użyć do deserów, musli, sorbetów domowych. Mlekiem migdałowym zastępuję mleko krowie- do wypieków, do musli.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mleko kokosowe z musli
Następny przepis: Mleko sojowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode