Mleczne szyszki
Przepis na mleczne szyszki to znakomita propozycja dla miłośników niekonwencjonalnych słodkości. W naszej kuchni radzi sobie idealnie jako deser, czy przekąska na święta czy inne okazje. Tajemnica tego niebanalnego przysmaku tkwi w ryżu preparowanym i mleku w proszku, które stanowią podstawę naszych szyszek. To właśnie kombinacja tych składników jest kluczem do uzyskania puszystej, niczym prawdziwe szyszki struktury. Jest to przepis, który zaskakuje, ale jednocześnie oferuje bardzo tradycyjne, domowe smaki. Wypróbuj przepis na mleczne szyszki z ryżu preparowanego i mleka w proszku. Czekoladowe zakończenie konkuruje z najdroższymi pralinami!
Piotr Zieliński
Składniki:
- (na około 20 sztuk)
- szklanka mleka w proszku
- 130g margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 2-3 łyżki wody
- 100g ryżu preparowanego
Sposób przygotowania Mlecznych szyszek z ryżu preparowanego i mleka w proszku:
- Roztopić margarynę w garnku na bardzo małym ogniu. Dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści.
- Zdjąć garnek z palnika i stopniowo dodawać mleko w proszku, intensywnie mieszając. Dodać 2-3 łyżki wody.
- Masa powinna być gęsta i powolutku spływać z trzepaczki. Stopniowo dodawać ryż do masy.
- Z kleistej masy formować dłońmi szyszki.
- Pozostawić szyszki do wystygnięcia.
Mleczne szyszki – dodatkowe informacje
Szyszki z ryżu preparowanego i mleka w proszku są bardzo łatwe do przygotowania. Aby utworzyć pożądany kształt, należy działać szybko, ponieważ masa stężała będzie trudna do modelowania. Praktycznym rozwiązaniem jest założenie na rękę woreczka śniadaniowego i nakładanie masy do niego, co zapobiegnie przyklejaniu jej do rąk. Iszyzki na bazie mleka w proszku nie są tak twarde jak klasyczne szyszki z irysów, więc bez obaw można je zjeść drugiego dnia, nie narażając się na złamanie zębów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mleczne naleśniki ze śmietaną, borówkami i sorbetem truskawkowym
Następny przepis: Mleczne ciasto z kajmakiem i truskawkami bez pieczenia