Mizeria z ogórków na zimę

Mizeria z ogórków na zimę

Przygotujmy pyszną mizerię z ogórków na zimę, która będzie doskonałą przekąską lub dodatkiem do obiadu. To tradycyjne polskie danie zawsze kojarzy się z letnimi miesiącami, ale z naszym przepisem, możemy cieszyć się mizerią przez cały rok. Ten przepis na mizerię na zimę jest wyjątkowy, gdyż nie zawiera octu, co sprawia, że smak ogórków jest bardziej wyrazisty. W przechowywaniu pomogą nam naturalne konserwanty takie jak sól i dodatki w postaci czosnku i koperku. Szczególnie polecamy ten przepis miłośnikom ogórków i tradycyjnej polskiej kuchni.

Składniki:

  • 3 kilogramy ogórków
  • 4 łyżki octu spirytusowego 10%
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli (niejodowanej)
  • 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Mizeria z ogórków na zimę – jak zrobić?

  1. Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Dodać sól, cukier, ocet i pieprz. Pozostawić na 2 godziny aż ogórki puszczą wodę. Słoiki i nakrętki umyć i wyparzyć. Po upływie 2 godzin mizerię nakładać do słoików wraz z wodą, którą puściły ogórki. Słoiki zakręcić i pasteryzować. Z podanej porcji wyszło mi 9 słoiczków o pojemności 300 ml.

Mizeria z ogórków na zimę – dodatkowe informacje

Proporcje octu, soli, pieprzu można modyfikować. Można także pominąć pieprz.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mizeria na zimę
Następny przepis: Mizeria ze śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode