Mizeria z ogórków na zimę
Przygotujmy pyszną mizerię z ogórków na zimę, która będzie doskonałą przekąską lub dodatkiem do obiadu. To tradycyjne polskie danie zawsze kojarzy się z letnimi miesiącami, ale z naszym przepisem, możemy cieszyć się mizerią przez cały rok. Ten przepis na mizerię na zimę jest wyjątkowy, gdyż nie zawiera octu, co sprawia, że smak ogórków jest bardziej wyrazisty. W przechowywaniu pomogą nam naturalne konserwanty takie jak sól i dodatki w postaci czosnku i koperku. Szczególnie polecamy ten przepis miłośnikom ogórków i tradycyjnej polskiej kuchni.
admin
Składniki:
- 3 kilogramy ogórków
- 4 łyżki octu spirytusowego 10%
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soli (niejodowanej)
- 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Mizeria z ogórków na zimę – jak zrobić?
- Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Dodać sól, cukier, ocet i pieprz. Pozostawić na 2 godziny aż ogórki puszczą wodę. Słoiki i nakrętki umyć i wyparzyć. Po upływie 2 godzin mizerię nakładać do słoików wraz z wodą, którą puściły ogórki. Słoiki zakręcić i pasteryzować. Z podanej porcji wyszło mi 9 słoiczków o pojemności 300 ml.
Mizeria z ogórków na zimę – dodatkowe informacje
Proporcje octu, soli, pieprzu można modyfikować. Można także pominąć pieprz.