Mix warzyw w słodko – kwaśnej marynacie
Czy szukasz sposobu na urozmaicenie swojego menu? Oto przepis na mix warzyw w słodko-kwaśnej marynacie. To doskonałe połączenie słodyczy, kwasu i pikantnej ostrości, które zachwyci kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy. Doskonałe jako dodatek do dań głównych, przekąski czy kanapek. Wykorzystanie różnorodnych warzyw zapewni szereg niezbędnych witamin i jedyne co musisz zrobić to przygotować ostrą marynatę warzywną i pozwolić im nasiąknąć jej smakiem. To proste i smaczne rozwiązanie, które pozytywnie wpłynie na Twoje samopoczucie i zdrowie. Przekonaj się o tym sam!
admin
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 brokuł
- 300 g marchewki
- 2 małe cukinie
- 1 duża żółta papryka
- 1,5 dużej czerwonej papryki
- 1 papryczka chili
- 20 gałązek koperku
- 5 łyżeczek ziaren gorczycy
- sól
- cukier
- Marynata:
- 2,5 szklanki octu winnego lub jabłkowego 6%
- 7,5 szklanki wody
- 500 g cukru
- 3 płaskie łyżki soli
Mix warzyw w słodko – kwaśnej marynacie – jak zrobić?
-
1.
Kalafiora i brokuła płuczemy i dzielimy na nieduże różyczki. Marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w grube plastry. Różyczki kalafiora i brokuła oraz plastry marchewki blanszujemy (każde warzywo oddzielnie) w osolonej i lekko osłodzonej wodzie przez 3 minuty, następnie odcedzamy. Brokuła wkładamy do zimnej wody, po schłodzeniu odcedzamy. -
2.
Żółtą i czerwoną paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w niezbyt duże kawałki. Cukinię myjemy i kroimy w grube plastry. Papryczkę chili kroimy w plasterki, usuwamy nasionka. Koperek płuczemy. -
3.
Do słoików o pojemności 500 ml rozkładamy po 2 gałązki koperku i po pół łyżeczki ziaren gorczycy. Następnie w słoikach układamy różyczki kalafiora i brokuła, plasterki marchewki i cukinii oraz kawałki żółtej i czerwonej papryki. Do każdego słoika wkładamy po 2 plasterki chili. Składniki marynaty zagotowujemy i gorącą marynatą zalewamy warzywa w słoikach, natychmiast zakręcamy. -
4.
Pasteryzujemy 15 minut od chwili zawrzenia wody i po tym czasie wyjmujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
Słowa kluczowe: ostra marynata warzywna
Mix warzyw w słodko – kwaśnej marynacie – dodatkowe informacje
Jeżeli lubimy marynatę pikantną, można nieco zwiększyć ilość papryczki chili. Jeśli zostanie nam marynata, można ją przelać do słoika, zamknąć i zużyć do przygotowania innej marynaty warzywnej. Z podanej ilości składników otrzymamy 10 słoików o pojemności 500 ml.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mistrzowski tort na Euro
Następny przepis: Mix sałat z pomidorem, mozzarellą i olejem lnianym