Mix warzyw w słodko – kwaśnej marynacie

Mix warzyw w słodko – kwaśnej marynacie

Czy szukasz sposobu na urozmaicenie swojego menu? Oto przepis na mix warzyw w słodko-kwaśnej marynacie. To doskonałe połączenie słodyczy, kwasu i pikantnej ostrości, które zachwyci kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy. Doskonałe jako dodatek do dań głównych, przekąski czy kanapek. Wykorzystanie różnorodnych warzyw zapewni szereg niezbędnych witamin i jedyne co musisz zrobić to przygotować ostrą marynatę warzywną i pozwolić im nasiąknąć jej smakiem. To proste i smaczne rozwiązanie, które pozytywnie wpłynie na Twoje samopoczucie i zdrowie. Przekonaj się o tym sam!

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 1 brokuł
  • 300 g marchewki
  • 2 małe cukinie
  • 1 duża żółta papryka
  • 1,5 dużej czerwonej papryki
  • 1 papryczka chili
  • 20 gałązek koperku
  • 5 łyżeczek ziaren gorczycy
  • sól
  • cukier
  • Marynata:
  • 2,5 szklanki octu winnego lub jabłkowego 6%
  • 7,5 szklanki wody
  • 500 g cukru
  • 3 płaskie łyżki soli

Mix warzyw w słodko – kwaśnej marynacie – jak zrobić?

  1. 1.
    Kalafiora i brokuła płuczemy i dzielimy na nieduże różyczki. Marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w grube plastry. Różyczki kalafiora i brokuła oraz plastry marchewki blanszujemy (każde warzywo oddzielnie) w osolonej i lekko osłodzonej wodzie przez 3 minuty, następnie odcedzamy. Brokuła wkładamy do zimnej wody, po schłodzeniu odcedzamy.
  2. 2.
    Żółtą i czerwoną paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w niezbyt duże kawałki. Cukinię myjemy i kroimy w grube plastry. Papryczkę chili kroimy w plasterki, usuwamy nasionka. Koperek płuczemy.
  3. 3.
    Do słoików o pojemności 500 ml rozkładamy po 2 gałązki koperku i po pół łyżeczki ziaren gorczycy. Następnie w słoikach układamy różyczki kalafiora i brokuła, plasterki marchewki i cukinii oraz kawałki żółtej i czerwonej papryki. Do każdego słoika wkładamy po 2 plasterki chili. Składniki marynaty zagotowujemy i gorącą marynatą zalewamy warzywa w słoikach, natychmiast zakręcamy.
  4. 4.
    Pasteryzujemy 15 minut od chwili zawrzenia wody i po tym czasie wyjmujemy. Odstawiamy do wystudzenia.

Słowa kluczowe: ostra marynata warzywna

Mix warzyw w słodko – kwaśnej marynacie – dodatkowe informacje

Jeżeli lubimy marynatę pikantną, można nieco zwiększyć ilość papryczki chili. Jeśli zostanie nam marynata, można ją przelać do słoika, zamknąć i zużyć do przygotowania innej marynaty warzywnej. Z podanej ilości składników otrzymamy 10 słoików o pojemności 500 ml.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mistrzowski tort na Euro
Następny przepis: Mix sałat z pomidorem, mozzarellą i olejem lnianym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode