Mistrzowski tort na Euro
Przedstawiamy przepis na Mistrzowski Tort na Euro – pyszny deser idealny na wspólne świętowanie meczów. To nie tylko smakowity punkt kulminacyjny każdej domowej imprezy kibicowskiej, ale także prawdziwe arcydzieło cukiernictwa. Jego wykonanie wymaga nieco czasu i precyzji, ale końcowy efekt na pewno zaskoczy i zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Składniki, które użyjemy do jego stworzenia, są łatwo dostępne, a ich kombinacja tworzy harmonijną symfonię smaków. Niezależnie od tego, jaki będzie wynik meczu, ten tort na pewno zamieni wasze euro-mecze w mistrzowskie kulinarne doznania.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na ciasto:
- 8 jaj
- 250 gram cukru kryształu
- 250 gram maki pszennej
- 50 gram mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- Na krem:
- 1000 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki pasty o smaku stracciatella
- 200 gram truskawek świeżych
- 200 gram brzoskwiń
- 200 ml jogurtu truskawkowego
- 2 cukry waniliowe
- 1 opakowanie żelatyny (duże)/ 4 łyżki
- 200 ml jogurt brzoskwiniowy
- dżem wiśniowy
- napar z herbaty-200 ml
- na obłożenie tortu: 1 budyń waniliowy/śmietankowy ugotowany w zmniejszonej ilości mleka, tj. 450 ml. + 1 kostka masła lukier plastyczny- 0,5 kg. białego i 0,250 kg czerwonego.
Mistrzowski tort na euro – jak zrobić?
Mistrzowskie torty – dodatkowe informacje
Masy lukrowej nie należy wykładać na masy śmietanowe, ponieważ lukier się rozpuści.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Miso ramen z kaczką
Następny przepis: Mix warzyw w słodko – kwaśnej marynacie