Miodownik z masą orzechową i powidłami

Miodownik z masą orzechową i powidłami

Miodownik z masą orzechową i powidłami to doskonały deser dla wszystkich łasuchów. To połączenie klasycznego, niezwykle aromatycznego ciasta miodowego z wyrafinowanym smakiem orzechów i owoców to prawdziwa uczta dla podniebienia. Słodki miod, chrupiące orzechy i delikatne powidła tworzą świetnie zrównoważoną kompozycję smaków. Ten miodownik to doskonały pomysł na ciepłe, rodzinne popołudnia. Sprawdzi się nie tylko jako smaczny dodatek do popołudniowej herbaty, ale i jako elegancki deser na specjalne okazje. Przygotujcie się na prawdziwie królewskie doznania smakowe z tym wyjątkowym miodownikiem. Raz spróbowawszy, na pewno będziecie wracać po więcej.

Składniki:

  • ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 jaja
    2 łyżki miodu
    2 łyżki śmietany 18%
  • masa orzechowa:
    2 szklanki mleka
    20 dag orzechów
    pół paczki rodzynek
    4 łyżki skórki z pomarańczy (kandyzowanej)
    20 dag margaryny PALMA z murzynkiem
    cukier waniliowy
    4 łyżki cukru
    3 łyżki kaszy manny
  • 8 łyżek powideł śliwkowych
  • polewa:
    1 łyżka masła
    1 łyżka kakao,
    1 łyżka śmietany 18%
    2 łyżki cukru

Miodownik z masą orzechową i powidłami – jak zrobić?

  1. Składniki na ciasto wymieszać ze sobą i wyrobić ciasto. Podzielić je na 3 części. Każdą wyłożyć na blachę o wymiarach 32*21cm i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
  2. Rozdrobione orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową i 2 łyżki cukru zalać 1 szkl gorącego mleka. Przez chwilkę gotować. Do drugiej szkl mleka wsypać cukier wanilinowy, kaszę mannę i razem ugotować. W misce utrzeć kostkę margaryny PALMA z murzynkiem z 2 łyżkami cukru. Ucierając dodać ostudzoną kaszę mannę i masę z orzechami.
  3. Na 1 cieście rozsmarować 4 łyżki powideł śliwkowych (ja miałam powidła śliwkowo-czekoladowe). Następnie 1/3 masy orzechowej. Przyłożyć kolejnym ciastem, posmarować resztą powideł i 1/3 masy i znów ciasto. Na wierzchu rozsmarować resztę masy orzechowej i można zrobić polewę.
  4. Polewa: Roztopić łyżkę margaryny, dodać łyżkę śmietany, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę kakao. Na małym ogniu mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto polać z wierzchu polewą.

Miodownik z masą orzechową i powidłami – dodatkowe informacje

Ciasto można też udekorować cukrem pudrem lub np. wiórkami kokosowymi. Najlepiej smakuje następnego dnia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Miodownik z masą grysikową
Następny przepis: Miodownik z masą serową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode