Miodownik z masą orzechową i powidłami
Miodownik z masą orzechową i powidłami to doskonały deser dla wszystkich łasuchów. To połączenie klasycznego, niezwykle aromatycznego ciasta miodowego z wyrafinowanym smakiem orzechów i owoców to prawdziwa uczta dla podniebienia. Słodki miod, chrupiące orzechy i delikatne powidła tworzą świetnie zrównoważoną kompozycję smaków. Ten miodownik to doskonały pomysł na ciepłe, rodzinne popołudnia. Sprawdzi się nie tylko jako smaczny dodatek do popołudniowej herbaty, ale i jako elegancki deser na specjalne okazje. Przygotujcie się na prawdziwie królewskie doznania smakowe z tym wyjątkowym miodownikiem. Raz spróbowawszy, na pewno będziecie wracać po więcej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jaja
2 łyżki miodu
2 łyżki śmietany 18% - masa orzechowa:
2 szklanki mleka
20 dag orzechów
pół paczki rodzynek
4 łyżki skórki z pomarańczy (kandyzowanej)
20 dag margaryny PALMA z murzynkiem
cukier waniliowy
4 łyżki cukru
3 łyżki kaszy manny - 8 łyżek powideł śliwkowych
- polewa:
1 łyżka masła
1 łyżka kakao,
1 łyżka śmietany 18%
2 łyżki cukru
Miodownik z masą orzechową i powidłami – jak zrobić?
- Składniki na ciasto wymieszać ze sobą i wyrobić ciasto. Podzielić je na 3 części. Każdą wyłożyć na blachę o wymiarach 32*21cm i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
- Rozdrobione orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową i 2 łyżki cukru zalać 1 szkl gorącego mleka. Przez chwilkę gotować. Do drugiej szkl mleka wsypać cukier wanilinowy, kaszę mannę i razem ugotować. W misce utrzeć kostkę margaryny PALMA z murzynkiem z 2 łyżkami cukru. Ucierając dodać ostudzoną kaszę mannę i masę z orzechami.
- Na 1 cieście rozsmarować 4 łyżki powideł śliwkowych (ja miałam powidła śliwkowo-czekoladowe). Następnie 1/3 masy orzechowej. Przyłożyć kolejnym ciastem, posmarować resztą powideł i 1/3 masy i znów ciasto. Na wierzchu rozsmarować resztę masy orzechowej i można zrobić polewę.
- Polewa: Roztopić łyżkę margaryny, dodać łyżkę śmietany, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę kakao. Na małym ogniu mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto polać z wierzchu polewą.
Miodownik z masą orzechową i powidłami – dodatkowe informacje
Ciasto można też udekorować cukrem pudrem lub np. wiórkami kokosowymi. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Miodownik z masą grysikową
Następny przepis: Miodownik z masą serową