Miodownik z masą grysikową
Kiedy zapadają zimowe wieczory, nic nie cieszy tak bardzo jak domowy miodownik z masą grysikową. Dzięki połączeniu słodkości miodu z łagodnym smakiem masy grysikowej, ten przepis na ciasto miodowe z masą grysikową zapewni komfort i satysfakcję w każdym kęsie. Idealne do popołudniowej herbaty, przepyszne na weekendowe słodkości czy jako deser na świątecznym stole. Ten miodownik okaże się prawdziwym smakołykiem dla wszystkich miłośników ciast domowych. Ciepłe, słodkie, z nutą retro – to ciasto to prawdziwa uczta dla zmysłów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 50 dag mąki
- 15 dag margaryny
- 3 łyżki miodu
- przyprawa do piernika (użyłam gellwe 40g)
- 2 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- Masa:
- 3 szkl mleka
- ½ szkl cukru kryształu
- 9 łyżek kaszy manny
- kostka masła
- olejek pomarańczowy
- Dodatkowo:
- marmolada
- cukier puder do posypania
Ciasto miodowe z masą grysikową – jak zrobić?
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zarobić ciasto. Kiedy robiłam ciasto wyszło mi bardzo rzadkie, wtedy wystarczy dosypać mąki, tyle żeby ciasto było miękkie i nie lepiło się do rąk. Podzielić na 3 placki. Upiec każdy w temp 180’C (z termo obiegiem) przez ok. 15 min, na złoty kolor.
- Ugotować na mleku kaszę mannę i przestudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać kaszę i olejek (dosłownie kilka kropelek).
-
Przekładanie:
CIASTO – MARMOLADA – MASA – CIASTO – MARMOLADA – MASA – CIASTO – CUKIER PUDER
Miodownik z masą grysikową – dodatkowe informacje
blaszka 24×33
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Miodownik z kremem budyniowym i biszkoptem
Następny przepis: Miodownik z masą orzechową i powidłami