Miodownik z masą grysikową

Miodownik z masą grysikową

Kiedy zapadają zimowe wieczory, nic nie cieszy tak bardzo jak domowy miodownik z masą grysikową. Dzięki połączeniu słodkości miodu z łagodnym smakiem masy grysikowej, ten przepis na ciasto miodowe z masą grysikową zapewni komfort i satysfakcję w każdym kęsie. Idealne do popołudniowej herbaty, przepyszne na weekendowe słodkości czy jako deser na świątecznym stole. Ten miodownik okaże się prawdziwym smakołykiem dla wszystkich miłośników ciast domowych. Ciepłe, słodkie, z nutą retro – to ciasto to prawdziwa uczta dla zmysłów.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • przyprawa do piernika (użyłam gellwe 40g)
  • 2 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Masa:
  • 3 szkl mleka
  • ½ szkl cukru kryształu
  • 9 łyżek kaszy manny
  • kostka masła
  • olejek pomarańczowy
  • Dodatkowo:
  • marmolada
  • cukier puder do posypania

Ciasto miodowe z masą grysikową – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zarobić ciasto. Kiedy robiłam ciasto wyszło mi bardzo rzadkie, wtedy wystarczy dosypać mąki, tyle żeby ciasto było miękkie i nie lepiło się do rąk. Podzielić na 3 placki. Upiec każdy w temp 180’C (z termo obiegiem) przez ok. 15 min, na złoty kolor.
  2. Ugotować na mleku kaszę mannę i przestudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać kaszę i olejek (dosłownie kilka kropelek).
  3. Przekładanie:

    CIASTO – MARMOLADA – MASA – CIASTO – MARMOLADA – MASA – CIASTO – CUKIER PUDER

Miodownik z masą grysikową – dodatkowe informacje

blaszka 24×33


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Miodownik z kremem budyniowym i biszkoptem
Następny przepis: Miodownik z masą orzechową i powidłami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode