Miodowa stefanka
Czy nie uwielbiasz przystawek, które są nie tylko łatwe do zrobienia, ale również wyglądają i smakują jak przepis prosto z kuchni MasterChefa? Jeśli tak, to nasz przepis na miodową stefankę na pewno Cię zainteresuje. Jest to tradycyjny polski deser, który łączy w sobie wyjątkowy smak miodu z bogatymi, kremowymi składnikami. Stefanka miodowa jest pyszna i kusząco apetyczna, dlatego to idealny dżoker do gry, gdy chcesz zrobić na swoich gościach niesamowite wrażenie. To jednocześnie proste rozwiązanie dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę. Spróbuj, a na pewno pokochasz to niepowtarzalne połączenie smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 60 dag mąki
- 75 g masła
- 3 łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki sody
- 250 g cukru
- 2 łyżki wody
- Krem:
- 700 ml mleka
- 7 łyżek kaszy manny
- 3 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 300 g masła
- odrobina soku z cytryny
- Polewa:
- 5 łyżek cukru pudru
- 5 łyżek mleka
- 1,5 łyżki masła
- 1,5 łyżki kakao
- Dekoracja:
- płatki migdałów
- kokos
Miodowa stefanka – jak zrobić?
- Mąkę przesiewamy i łączymy z pozostałymi składnikami na ciasto. Zagniatamy ciasto.
- Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich należy rozwałkować na cienki placek i położyć na natłuszczoną, posypaną mąką blachę. Każdy placek pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- Do przyrządzenia kremu zagotowujemy mleko i wsypujemy do niego kaszę manna. Mieszamy 5-10 minut, a następnie dodajemy cukier. Kiedy kasza lekko przestygnie mieszamy ją z żółtkami, a następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Po wystudzeniu dodajemy do kaszy miękkie masło oraz sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Blaty ciasta przekładamy wystudzonym kremem, pamiętając, żeby nie smarować ostatniego blatu, którym przykrywamy ciasto.
- W rondelku przyrządzamy polewę – wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej, dosyć gęstej konsystencji. Kiedy polewa lekko ostygnie, pokrywamy nią całkowicie wystudzone ciasto.
- Polewę ozdabiamy migdałami i kokosem wedle uznania.
Miodowa stefanka – dodatkowe informacje
Zamiast polewy, można użyć roztopionej czekolady.