Miodowa stefanka

Miodowa stefanka

Czy nie uwielbiasz przystawek, które są nie tylko łatwe do zrobienia, ale również wyglądają i smakują jak przepis prosto z kuchni MasterChefa? Jeśli tak, to nasz przepis na miodową stefankę na pewno Cię zainteresuje. Jest to tradycyjny polski deser, który łączy w sobie wyjątkowy smak miodu z bogatymi, kremowymi składnikami. Stefanka miodowa jest pyszna i kusząco apetyczna, dlatego to idealny dżoker do gry, gdy chcesz zrobić na swoich gościach niesamowite wrażenie. To jednocześnie proste rozwiązanie dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę. Spróbuj, a na pewno pokochasz to niepowtarzalne połączenie smaków.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 60 dag mąki
  • 75 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • Krem:
  • 700 ml mleka
  • 7 łyżek kaszy manny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 300 g masła
  • odrobina soku z cytryny
  • Polewa:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek mleka
  • 1,5 łyżki masła
  • 1,5 łyżki kakao
  • Dekoracja:
  • płatki migdałów
  • kokos

Miodowa stefanka – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiewamy i łączymy z pozostałymi składnikami na ciasto. Zagniatamy ciasto.
  2. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich należy rozwałkować na cienki placek i położyć na natłuszczoną, posypaną mąką blachę. Każdy placek pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Do przyrządzenia kremu zagotowujemy mleko i wsypujemy do niego kaszę manna. Mieszamy 5-10 minut, a następnie dodajemy cukier. Kiedy kasza lekko przestygnie mieszamy ją z żółtkami, a następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Po wystudzeniu dodajemy do kaszy miękkie masło oraz sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Blaty ciasta przekładamy wystudzonym kremem, pamiętając, żeby nie smarować ostatniego blatu, którym przykrywamy ciasto.
  5. W rondelku przyrządzamy polewę – wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej, dosyć gęstej konsystencji. Kiedy polewa lekko ostygnie, pokrywamy nią całkowicie wystudzone ciasto.
  6. Polewę ozdabiamy migdałami i kokosem wedle uznania.

Miodowa stefanka – dodatkowe informacje

Zamiast polewy, można użyć roztopionej czekolady.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Miodek majowy
Następny przepis: Miodowe pierniczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode