Mini serniczki z powidłami
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na wyśmienite mini serniczki z powidłami. Te pyszne, małe wypieki to doskonała propozycja na deser czy przekąski na różnego rodzaju spotkania. Pieczone na złoty kolor, z wilgotnym ciągle wnętrzem, w połączeniu z delikatnie kwaśnymi powidłami tworzą niezapomniane połączenie. Przygotowanie jest niezwykle proste – nawet początkująca osoba w świecie cukiernictwa poradzi sobie z tym zadaniem. A efekt końcowy na pewno zachwyci wszystkich miłośników tradycyjnych polskich smaków. Kto powiedział, że sernik musi być duży? Zachęcamy do wypróbowania naszych mini serniczków pieczonych z powidłami!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na około 8 mini serniczków:
- 320 g twarogu kremowego np. Mój Ulubiony
- 40 ml śmietanki 30 %
- 1 małe jajko kl M
- 1/3 szkl cukru
- 20 g budyniu waniliowego
- esencja pomarańczowa lub skórka pomarańczowa
- na spód biszkopty bądź masa z pokruszonych ciastek i masła
- dodatkowo do środka powidła np. czekośliwka
Mini serniczki z powidłami – jak zrobić?
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!
- Składniki oprócz biszkoptów i powideł przekładamy do miski i krótko miksujemy tylko do połączenia ich, następnie do blaszki na muffinki dajemy papierowe papilotki i na dno każdej dajemy albo po jednym biszkopcie albo odrobinę masy z ciastek następnie wykładamy masę serową tak nie całkowicie do pełna ale więcej niż 3/4 i na środek każdego serniczka dajemy po łyżeczce powideł.
- Serniczki pieczemy w 170 stopniach przez około 35 minut.
Mini serniczki z powidłami – dodatkowe informacje
Zamiast powideł możemy dodać świeże owoce np. maliny, truskawki itp.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: mini serniczki bez pieczenia
Następny przepis: Mini torcik dla dzieci