Mini roladki z tortilli
Jeżeli poszukujecie dań zarówno smacznych, jak i efektownie prezentujących się na stole, te mini roladki z tortilli będą świetnym wyborem. Są idealne jako alternatywa dla standardowych kanapek na przyjęciach czy piknikach. W ich wykonaniu najważniejsza jest tortilla, przyrządzona na zimno, oraz kurczak, który stanowi główny składnik nadzienia. Przekąski tortilla z kurczakiem cieszą się popularnością ze względu na prostotę przygotowania oraz zadowalający smak. Dzięki mini formie, są bardzo praktyczne i łatwe do jedzenia. W tej wersji mini tortille z kurczakiem to idealna przekąska, która z pewnością zachwyci waszych gości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 tortille pszene (gotowa lub domowa)
- 3 łyżki serka kanapkowego lub serka topionego
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- kilka liści sałaty lodowej
- kilka plasterków sera żółtego
- pierś z kurczaka
- pół zielonego ogórka
- czerwona papryka
- przyprawa gyros
- sól, pieprz
- wykałaczki (opcjonalnie)
- folia spożywcza
Mini roladki z tortilli – jak zrobić?
-
1.
Najpierw umyj, oczyść i pokrój pierś z kurczaka w kostkę. Następnie przypraw ją solą, pieprzem i przyprawą gyros. Podsmaż na patelni i pozostaw do wystudzenia. -
2.
Wymieszaj serek, majonez i drobno posiekany czosnek. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Gotowym serkiem posmaruj tortille. -
3.
Następnie ułóż na tortillach liście sałaty i plasterki sera. Na jednej połowie tortilli umieść podsmażonego kurczaka, pokrojoną w paski paprykę oraz obranego i pokrojonego w słupki ogórka. -
4.
Zwiń tortille ciasno i owiń folią spożywczą. Umieść w lodówce. Przed podaniem pokrój ostrym nożem na kawałki o długości około 2,5 centymetra. Jeśli chcesz, możesz użyć wykałaczek.
Mini roladki z tortilli – dodatkowe informacje
Tortille można faszerować dowolnymi składnikami. W przepisie można np. pominąć kurczaka lub dodać pomidor.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Minipółksiężyce z mąki kukurydzianej
Następny przepis: Mini serniczki na zimno z karmelem