Mini mozzarella w zalewie ziołowej
Mini mozzarella w zalewie ziołowej to przepis, który łączy w sobie prostotę wykonania z nieziemskim smakiem. Kuszący zapach świeżych ziół oraz aksamitna konsystencja sera mozzarella zachwycą każde podniebienie. Ten smaczny przysmak może stanowić doskonały dodatek do kanapek, sałatek, pizzy i wielu innych potraw. Dzięki ogromnej ilości ziół, mini mozzarella w zalewie zyskuje niepowtarzalny smak, który rozpływa się w ustach. Przygotowując ten przepis nie tylko delektujemy się wyjątkowym smakiem, ale również dbamy o zdrowe, naturalne składniki. Oryginalna prezentacja w słoiku możemy zaskoczyć swoich najbliższych podczas różnych spotkań.
Piotr Zieliński
Składniki:
- około 250 g mini mozzarelli (po odsączeniu z marynaty),
- 2 papryczki chili (jedna w całości, druga pokrojona),
- 2 gałązki bazylii,
- świeży tymianek,
- 2 ząbki czosnku (jeden w całości, drugi pokrojony),
- 3-4 oliwki (u mnie czarne),
- kilka ziaren kolorowego pieprzu,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól morska,
- oliwa z oliwek
Mini mozzarella w zalewie ziołowej – jak zrobić?
- Pokroić jedną papryczkę, jeden ząbek czosnku. Mozzarellę odcedzić z zalewy. W słoiku układać kulki mozzarelli za przemian z ziołami, oliwkami, papryką, czosnkiem, pieprzem.
- Zasypać ziołami prowansalskimi, lekko posolić i zalać oliwą. Słoik zamknąć i wstawić do lodówki. Mozzarella i oliwa nabiera aromatu już po kilku godzinach.
Mini mozzarella w zalewie ziołowej – dodatkowe informacje
Po zużyciu mozzarelli oliwę zlać do butelki. Zioła do zalewy można dobierać wedle uznania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mini drożdżówki z makiem
Następny przepis: Mini pączki bez drożdży