Mini deser karmelowy

Mini deser karmelowy

Zmień swój zwykły deser na coś specjalnego z naszym przepisem na mini deser karmelowy. Idealny na koniec wykwintnej kolacji lub jako słodki akcent spotkań towarzyskich, ten deser łączy smak klasycznego karmelu z subtelnymi nutami innych składników, aby stworzyć coś wyjątkowo smacznego. Jest to idealny sposób na satysfakcjonujące zaspokojenie pragnienia czegoś słodkiego, nie podkładając się bałaganowi dużej porcji. Mini deser karmelowy jest prosty w wykonaniu, a podany w atrakcyjnych miniaturowych słoiczkach lub naczynkach na deser, z pewnością będzie ozdobą każdego stołu. Przygotuj się na komplementy od zachwyconych gości!

Składniki:

  • 400 ml śmietany 36%
  • 250 g mascarpone
  • 400 g kajmaku
  • 100 g orzechów
  • 100g mini biszkoptów

Mini deser karmelowy – jak zrobić?

  1. Na dno słoiczków lub małych pojemników wkładamy po kilka mini biszkopty (lub duże pokrojone w kosteczkę) oraz posiekane orzechy. Następnie wkładamy po 1 łyżeczce karmelu.
  2. Mascarpone mieszamy z resztą karmelu. Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z masą mascarpone/karmel.
  3. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do słoiczka.

Mini deser karmelowy – dodatkowe informacje

Dla przełamania smaku zamiast karmelu na biszkopty można dać np. dżem z czarnej porzeczki.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mini kanapeczki - biedroneczki
Następny przepis: Migdałowiec z masą krówkową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode