Mini deser karmelowy
Zmień swój zwykły deser na coś specjalnego z naszym przepisem na mini deser karmelowy. Idealny na koniec wykwintnej kolacji lub jako słodki akcent spotkań towarzyskich, ten deser łączy smak klasycznego karmelu z subtelnymi nutami innych składników, aby stworzyć coś wyjątkowo smacznego. Jest to idealny sposób na satysfakcjonujące zaspokojenie pragnienia czegoś słodkiego, nie podkładając się bałaganowi dużej porcji. Mini deser karmelowy jest prosty w wykonaniu, a podany w atrakcyjnych miniaturowych słoiczkach lub naczynkach na deser, z pewnością będzie ozdobą każdego stołu. Przygotuj się na komplementy od zachwyconych gości!
Składniki:
- 400 ml śmietany 36%
- 250 g mascarpone
- 400 g kajmaku
- 100 g orzechów
- 100g mini biszkoptów
Mini deser karmelowy – jak zrobić?
- Na dno słoiczków lub małych pojemników wkładamy po kilka mini biszkopty (lub duże pokrojone w kosteczkę) oraz posiekane orzechy. Następnie wkładamy po 1 łyżeczce karmelu.
- Mascarpone mieszamy z resztą karmelu. Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z masą mascarpone/karmel.
- Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do słoiczka.
Mini deser karmelowy – dodatkowe informacje
Dla przełamania smaku zamiast karmelu na biszkopty można dać np. dżem z czarnej porzeczki.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mini kanapeczki - biedroneczki
Następny przepis: Migdałowiec z masą krówkową