Mini BEZIKI

Mini BEZIKI

Czy marzysz o małym, słodkim podwieczorku? Ten przepis na mini beziki idealnie wpisze się w twoje skromne pragnienia. Izraelski deser o francuskim rodowodzie, który swoją delikatnością podbija serca smakoszy na całym świecie. Beziki to delikatne słodkości, które topią się w ustach, a ich przygotowanie nie jest wcale takie trudne, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Ten przepis na beziki to doskonały sposób na stworzenie czegoś naprawdę wyjątkowego dla swoich bliskich. Mimo skromnej listy składników, efekt jest naprawdę spektakularny. Zatem, jeśli chcesz poczuć niezapomniane doznania smakowe, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Składniki:

  • 125 gramów białka z jajka kurzego
  • (1 jajko typu L waży około 30-35 gramów, więc można użyć 4 białka)
  • 250 gramów drobnego cukru
  • 100 gramów przesianego cukru pudru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • barwnik spożywczy

Mini beziki – jak zrobić?

  1. Beziki 125 gramów białka wlać do miski (1 białko z jajka L waży ok 35 gramów).
    Położyć miskę z białkami i cukrem na garnku z gotującą się wodą na małym gazie. Mieszać wszystko ok 5-8 minut, aż się cukier dokładnie się rozpuści (najlepiej sprawdzić w palcach czy nie czuć cukru).
  2. Beziki Zdjąć miskę, przelać rozpuszczone białka z cukrem do misy robota i ubijać jeszcze ciepłe białka na największej prędkości. Beza musi być bardzo gęsta i od ubijania zimna. Ja ubijam ok 8-10 minut.
  3. Beziki Na koniec wsypujemy 100 gramów cukru pudru, mąkę i mieszamy minutkę. Na tym etapie barwimy bezę na dowolny kolor. Jeśli chcemy kilka kolorów to podziel masę na kilka miseczek i dodaj do każdej miseczki inny kolor barwnika.
  4. Beziki Masę z białek przekładam do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki typu 1M lub 2D.
  5. Beziki Na dużą blachę od piekarnika dajemy papier do pieczenia, wyduszam różnej wielkości gwiazdki z masy bezowej.
    Suszymy w 70 stopniach przez 2,5 godziny grzałka góra-dół bez termoobiegu.

Słowa kluczowe: beziki przepis, beziki

Mini BEZIKI – dodatkowe informacje

Na początek polecam zrobić bezy z połowy porcji jeśli nie potrzebujemy dużej ilości.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: MINI BAJADERKI
Następny przepis: Mini kanapeczki - biedroneczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode