MINI BAJADERKI
Mini Bajaderki to prawdziwy rarytas dla miłośników słodkości. Są to małe, czekoladowe pralinki, które zadowolą nie tylko najmłodszych, ale i dorosłych łasuchów. Nic nie wzbudza takiego podziwu jak samodzielnie wykonane słodycze, dlatego bajaderki to idealna propozycja na domowe wypieki. Można je przygotować na specjalne okazje, jak uroczyste święta, czy ważne rodzinne uroczystości, ale równie dobrze sprawdzą się jako codzienna mała przyjemność. Doskonale smakują na zimno, więc idealnie nadają się także na letnie dni. Przygotuj się na słodki, czekoladowy powrót do dzieciństwa!
Składniki:
- Składniki podstawowe:
- 40-50 dag pozostałego ciasta (bez kremu) – u mnie biszkopt
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- bakalie – u mnie 12 suszonych śliwek i garść suszonej żurawiny (można użyć rodzynek) – wcześniej namoczone
- 200 g dżemu truskawkowego
- 60 g masła
- aromat waniliowy (lub inny)
- 2 łyżki kremu czekoladowego lub orzechowego
- Dekoracja:
- wiórki kokosowe
- kolorowa posypka
Mini bajaderki – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Biszkopt drobno kruszę (można za pomocą blendera). Mleko zagotowuję z cukrem, masłem i kakao. Lekko studzę. Ciasto łączę z mlekiem, dżemem, kremem i olejkiem, dodaję pokrojone bakalie, dokładnie mieszam. Masa ma być jednolita. Formuję niewielkie kulki, następnie obtaczam w wiórkach lub kolorowej posypce. Gotowe bajaderki odstawiam do lodówki na kilka godzin.
MINI BAJADERKI – dodatkowe informacje
Możecie wykorzystać pozostałe ciasta, na które już nikt nie ma chęci i nadać im nowe oblicze! 🙂
Jeżeli Wasze ciasto jest ciemne, nie trzeba dodawać kakao lub można zmniejszyć jego ilość. 🙂
Tagi
admin