Mięso marynowane na grilla
Mięso marynowane na grilla to doskonały wybór na letni wieczór spędzony na dworze. Kompozycja ziół, przypraw i kwasu z marynaty dodaje mięsu intensywnego, niezapomnianego smaku i zarazem sprawia, że jest ono delikatne i soczyste. Ta propozycja może stać się hitem wszelkich spotkań na świeżym powietrzu, nie tylko dla miłośników grillowania, ale i dla smakoszy szukających nowych, wyjątkowych smaków. Mięso marynowane na grilla to niebanalne danie, które może być przygotowane z różnych rodzajów mięsa, co pozwala na mnogość możliwości i dostosowanie przepisu do indywidualnych preferencji. Zakochaj się w tym smaku i zaskocz swoich gości.
admin
Składniki:
- 1- 1,5 kg mięsa (szynki lub karczku)
- Marynata:
- 0,5 szklanki oleju lub oliwy
- ok 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- 0,5 szklanki oliwy lub oleju
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki przyprawy kucharek
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich (w sezonie polecam świeże zioła- oregano, bazylia, szałwia itp)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka musztardy
- 0,5 łyżeczki curry
- kilka kropli sosu sojowego
Mięso marynowane na grilla – jak zrobić?
- Mięso myjemy, usuwamy nadmiar tłuszczy i kroimy w plastry grubości ok 1,5 cm. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z wszystkimi składnikami marynaty. Mięso mieszamy z marynatą w misce i odstawiamy do lodówki. (najlepiej na 24 h, ale można także rano przygotować mięso i grillować już wieczorem)
- Tak zamarynowane mięso smażymy po kilka minut z każdej strony. Najlepiej podawać z lekką sałatką – np: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/szybka-salatka-na-grilla-3 lub/i ziołowym sosem : http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ziolowe-pesto-8
Mięso marynowane na grilla – dodatkowe informacje
Zamarynowane mięso można także mrozić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mięso gulaszowe z indyka w sosie smietanowo - jogurtowym z warzywami
Następny przepis: Mięso słoikowe na podróż