Mięsna zapiekanka z warzywami
Zapraszamy do odkrycia smaków naszej mięsnej zapiekanki z warzywami. Ta pełna aromatów potrawa łączy soczyste mięso i sezonowe warzywa w jednym, doskonale zbalansowanym daniu. To doskonała opcja na rodzinny obiad, zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Nasza zapiekanka mięsna z warzywami to absolutnie domowe, comfort food, które wprowadzi do twojego domu atmosferę szczerej, domowej kuchni. Wysoce sycące, pełne błonnika i białka danie, zachwyci prostotą wykonania, a zarazem bogactwem smaków i tekstur. Niezależnie od twojej kulinarnych umiejętności, ta zapiekanka mięsna z warzywami z pewnością stanie się ulubieńcem twojego menu.
admin
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 30 dag mięsa mielonego (drobiowo-wieprzowego)
- 1 cebula
- 3 pomidory
- 1/2 kg fasolki szparagowej
- 20 dag mrożonego szpinaku
- 3 jajka
- 1 szklanka śmietany 18 proc
- 20 dag sera żółtego
- przyprawa do ziemniaków
- sól
- pieprz czarny mielony
- 2 ząbki czosnku
Mięsna zapiekanka z warzywami – jak zrobić?
- Ziemniaki pokroić w plasterki, obsypać solą i przyprawą do ziemniaków. Zetrzeć 1/3 sera żółtego i wymieszać z ziemniakami. Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.
- Mięso przesmażyć z cebulą, przyprawić solą i wyłożyć na ziemniaki.
- Pomidory sparzyć i ściągnąć skórkę. Pokroić w plastry i ułożyć ciasno na mięsie. Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie i ułożyć na pomidorach.
- Jaja roztrzepać razem ze śmietaną, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Wylać masę ze szpinakiem na zapiekankę i zetrzeć pozostały żółty ser. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 min. Smacznego!
Mięsna zapiekanka z warzywami – dodatkowe informacje
Składanie kolejnych warstw zabiera trochę czasu, więc można to przygotować wcześniej, a później polać tylko sosem i zapiec.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mielony Inaczej
Następny przepis: Mięsne kule jak kłębek włóczki