Mielonka z galaretką
Miłośnicy tradycyjnej polskiej kuchni z pewnością docenią przepis na mielonkę z galaretką. To danie, które często kojarzy się z niedzielnym obiadem u babci, znów powraca do łask i zasługuje na to, aby przygotować je w domowym zaciszu. Delikatna, aromatyczna mielonka w połączeniu z galaretką, która pełni tutaj nie tylko rolę dekoracyjną, ale również smakową, tworzy przysmak, który zadowoli zarówno domowników, jak i gości. Proste składniki i niekomplikowana metoda przygotowania sprawiają, że mielonka w galaretce to propozycja idealna na każdą okazję. Odkryjcie na nowo tę tradycyjną potrawę!
admin
Składniki:
- 250 g boczku
- 500 g łopatki wieprzowej
- 250 g karkówki wieprzowej
- 17 g soli niejodowanej
- 2g cukru
- 3g pieprzu czarnego grubo mielonego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1g ziela angielskiego mielonego
- 40g żelatyny
- 100 – 120 ml wrzątku
- szynkowar, lub praska
- osłonki barierowe 50cm, sznurek wędliniarski
Mielonka z galaretką – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, dodajemy sól, cukier dobrze mieszamy przez 2-3 minuty. Przykrywamy talerzem i wstawiamy na 12-15godzin do lodówki.
- Następnie mięso mielimy na sitku fi 8, dodajemy pieprz, ziele angielskie, czosnek przeciśnięty przez praskę, żelatynę rozpuszczoną we wrzątku i dobrze mieszamy, masa musi się kleić do rąk.
- Wyrobioną masę mięsną przekładamy do szynkowara lub praski, ewentualnie tak jak ja napełniamy osłonki barierowe, ściśle nabijając, żeby nie było dziur, mocno związujemy końce.
- Parzymy w wodzie o temperaturze 85-90 stopni przez 100 min.
- Gotowy wyrób studzimy w zimnej wodzie przez 60 min, kilkakrotnie obracając praskę na każdy bok celem równomiernego rozłożenia żelatyny wokół mięsa. Następnie dalsze chłodzenie przeprowadzamy w lodówce przez 10-12 godzin.
Mielonka z galaretką – dodatkowe informacje
Przed użyciem osłonki należy ją namoczyć w letniej wodzie. Gotowy wyrób można położyć na tacy, przykryć deską do wędlin i postawić garnek z wodą, dzięki czemu nadamy mu prostokątnego kształtu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mielonka szynki wieprzowej z szynkowaru
Następny przepis: Mielony Inaczej