Mielonka z galaretką

Mielonka z galaretką

Miłośnicy tradycyjnej polskiej kuchni z pewnością docenią przepis na mielonkę z galaretką. To danie, które często kojarzy się z niedzielnym obiadem u babci, znów powraca do łask i zasługuje na to, aby przygotować je w domowym zaciszu. Delikatna, aromatyczna mielonka w połączeniu z galaretką, która pełni tutaj nie tylko rolę dekoracyjną, ale również smakową, tworzy przysmak, który zadowoli zarówno domowników, jak i gości. Proste składniki i niekomplikowana metoda przygotowania sprawiają, że mielonka w galaretce to propozycja idealna na każdą okazję. Odkryjcie na nowo tę tradycyjną potrawę!

Składniki:

  • 250 g boczku
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 250 g karkówki wieprzowej
  • 17 g soli niejodowanej
  • 2g cukru
  • 3g pieprzu czarnego grubo mielonego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1g ziela angielskiego mielonego
  • 40g żelatyny
  • 100 – 120 ml wrzątku
  • szynkowar, lub praska
  • osłonki barierowe 50cm, sznurek wędliniarski

Mielonka z galaretką – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, dodajemy sól, cukier dobrze mieszamy przez 2-3 minuty. Przykrywamy talerzem i wstawiamy na 12-15godzin do lodówki.
  2. Następnie mięso mielimy na sitku fi 8, dodajemy pieprz, ziele angielskie, czosnek przeciśnięty przez praskę, żelatynę rozpuszczoną we wrzątku i dobrze mieszamy, masa musi się kleić do rąk.
  3. Wyrobioną masę mięsną przekładamy do szynkowara lub praski, ewentualnie tak jak ja napełniamy osłonki barierowe, ściśle nabijając, żeby nie było dziur, mocno związujemy końce.
  4. Parzymy w wodzie o temperaturze 85-90 stopni przez 100 min.
  5. Gotowy wyrób studzimy w zimnej wodzie przez 60 min, kilkakrotnie obracając praskę na każdy bok celem równomiernego rozłożenia żelatyny wokół mięsa. Następnie dalsze chłodzenie przeprowadzamy w lodówce przez 10-12 godzin.

Mielonka z galaretką – dodatkowe informacje

Przed użyciem osłonki należy ją namoczyć w letniej wodzie. Gotowy wyrób można położyć na tacy, przykryć deską do wędlin i postawić garnek z wodą, dzięki czemu nadamy mu prostokątnego kształtu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mielonka szynki wieprzowej z szynkowaru
Następny przepis: Mielony Inaczej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode