Mielonka szynki wieprzowej z szynkowaru
Podnieś swoje umiejętności kulinarne na wyższy poziom z przepisem na mielonkę szynki wieprzowej z szynkowaru. Autentyczny smak i aksamitna tekstura mielonej szynki to kwintesencja prawdziwej kuchni domowej, która przypadnie do gustu zarówno miłośnikom mięsnych smakołyków, jak i rekreacyjnym kucharzom. Nasz przepis jest inspirowany kuchnią tyrolską, znaną z wykorzystywania szynkowaru. Bez względu na to, czy znałeś go wcześniej, czy zaczniesz przygodę z tym niezwykłym urządzeniem, odkryjesz, jak niesamowite potrawy można przygotować. Smakowitość, która przychodzi z miłości do gotowania i autentycznych składników – to nasza mielonka szynki wieprzowej z szynkowaru.
Piotr Zieliński
Składniki:
- surowiec:
- 1,2 kg szynki wieprzowej
- przyprawy:
- 1 łyżeczka peklosoli
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego (gnieciony w moździerzu)
- pół łyżeczki kolendry (gniecionej w moździerzu)
- 1 łyżeczka świeżo mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli wędzonej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
Mielonka szynki wieprzowej z szynkowaru – jak zrobić?
- Opłukane, ocieknięte mięso mielimy przez sitko 12 mm.
- Pół zmielonego mięsa mielimy dwukrotnie przez sitko 4 mm.
- Mięso zmielone wyrabiamy ze wszystkimi przyprawami. Wyrabiamy dokładnie, tak żeby farsz miał swoją kleistość.
- Tak wyrobionym farszem napełniamy woreczek umieszczony w szynkowarze.
- Napełniamy warstwowo, dobrze ugniatając po to by z farszu włożonego do woreczka wyszło powietrze.
- Tak napełniony woreczek zawiązujemy i uzbrajamy szynkowar.
- Tak przygotowany szynkowar wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
- Po tym czasie parzymy w temperaturze 75-77 stopni Celsjusza przez 2 godziny.
- Po parzeniu chłodzimy szynkowar w zimnej wodzie.
- Ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin.
- Po tym czasie możemy rozbroić szynkowar.
- Wstawiamy do gorącej wody na chwilę po to by lżej wyciągnąć woreczek z zawartością naszej szynki.
Mielonka szynki wieprzowej z szynkowaru – dodatkowe informacje
Jeżeli posiadamy szynkowar z wyposażonym termometrem mierzącym temperaturę mięsa wewnątrz szynkowaru, to parzymy w podanej temperaturze do momentu osiągnięcia temperatury mięsa 70 stopni Celsjusza. Gdy temperatura wewnątrz osiągnie 70 st. C. zakańczamy parzenie.