Mielonka szynki wieprzowej z szynkowaru

Mielonka szynki wieprzowej z szynkowaru

Podnieś swoje umiejętności kulinarne na wyższy poziom z przepisem na mielonkę szynki wieprzowej z szynkowaru. Autentyczny smak i aksamitna tekstura mielonej szynki to kwintesencja prawdziwej kuchni domowej, która przypadnie do gustu zarówno miłośnikom mięsnych smakołyków, jak i rekreacyjnym kucharzom. Nasz przepis jest inspirowany kuchnią tyrolską, znaną z wykorzystywania szynkowaru. Bez względu na to, czy znałeś go wcześniej, czy zaczniesz przygodę z tym niezwykłym urządzeniem, odkryjesz, jak niesamowite potrawy można przygotować. Smakowitość, która przychodzi z miłości do gotowania i autentycznych składników – to nasza mielonka szynki wieprzowej z szynkowaru.

Składniki:

  • surowiec:
  • 1,2 kg szynki wieprzowej
  • przyprawy:
  • 1 łyżeczka peklosoli
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego (gnieciony w moździerzu)
  • pół łyżeczki kolendry (gniecionej w moździerzu)
  • 1 łyżeczka świeżo mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli wędzonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny

Mielonka szynki wieprzowej z szynkowaru – jak zrobić?

  1. Opłukane, ocieknięte mięso mielimy przez sitko 12 mm.
  2. Pół zmielonego mięsa mielimy dwukrotnie przez sitko 4 mm.
  3. Mięso zmielone wyrabiamy ze wszystkimi przyprawami. Wyrabiamy dokładnie, tak żeby farsz miał swoją kleistość.
  4. Tak wyrobionym farszem napełniamy woreczek umieszczony w szynkowarze.
  5. Napełniamy warstwowo, dobrze ugniatając po to by z farszu włożonego do woreczka wyszło powietrze.
  6. Tak napełniony woreczek zawiązujemy i uzbrajamy szynkowar.
  7. Tak przygotowany szynkowar wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
  8. Po tym czasie parzymy w temperaturze 75-77 stopni Celsjusza przez 2 godziny.
  9. Po parzeniu chłodzimy szynkowar w zimnej wodzie.
  10. Ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin.
  11. Po tym czasie możemy rozbroić szynkowar.
  12. Wstawiamy do gorącej wody na chwilę po to by lżej wyciągnąć woreczek z zawartością naszej szynki.

Mielonka szynki wieprzowej z szynkowaru – dodatkowe informacje

Jeżeli posiadamy szynkowar z wyposażonym termometrem mierzącym temperaturę mięsa wewnątrz szynkowaru, to parzymy w podanej temperaturze do momentu osiągnięcia temperatury mięsa 70 stopni Celsjusza. Gdy temperatura wewnątrz osiągnie 70 st. C. zakańczamy parzenie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: mielonka ze słoika
Następny przepis: Mielonka z galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode