Miękkie pierniki drożdzowe
Pierniczki drożdżowe to delikates, który przypomina nasze dzieciństwo i rozbudza w nas nastrój Świąt Bożego Narodzenia. Ten tradycyjny przepis to idealne połączenie miękkiego, aromatycznego piernika z subtelnym smakiem korzennych przypraw. Wyjątkowy charakter tych ciasteczek wynika z użycia drożdży, co nadaje im niezwykłej puszystości i lekkości. Pierniczki drożdżowe to prawdziwa uczta dla podniebienia – słodka, korzenna, trochę pikantna, idealna na zimowe, ciepłe popołudnia. Można je ozdobić lukrem, posypać cukrem pudrem lub podawać „surowe” – taka jest ich uniwersalność.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 dkg drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 3/4 szklanki cukru pudru
Miękkie pierniki drożdzowe – jak zrobić?
-
1.
Drozdze rozpuszczamy w ciepłym mleku. Odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy przez sitko wraz z cukrem pudrem, dodajemy sodę, cynamon i przyprawę do piernika. Miód rozpuszczamy z masłem i dodajemy do mąki, wbijamy jajko i wlewamy zaczyn z drożdży. Wyrabiamy na jednolite ciasto. -
2.
Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwalkowujemy na grubość ok. 5 mm. Foremką wycinamy dowolny kształt. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok. 8-10 minut. Po wystudzeniu możemy posmarować pierniki lukrem lub ozdobić w dowolny sposób.
Miękkie pierniki drożdzowe – dodatkowe informacje
Jesli ciasto rozwalkujemy zbyt cienko pierniki mogą byc twarde. Im grubsze tym lepsze. Z podanej porcji wychodzi ok 3 blaszek piernikow.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Miękkie pierniczki glazurowane
Następny przepis: Miękkie pierniki z lukrem królewskim