Miękkie pierniki drożdzowe

Miękkie pierniki drożdzowe

Pierniczki drożdżowe to delikates, który przypomina nasze dzieciństwo i rozbudza w nas nastrój Świąt Bożego Narodzenia. Ten tradycyjny przepis to idealne połączenie miękkiego, aromatycznego piernika z subtelnym smakiem korzennych przypraw. Wyjątkowy charakter tych ciasteczek wynika z użycia drożdży, co nadaje im niezwykłej puszystości i lekkości. Pierniczki drożdżowe to prawdziwa uczta dla podniebienia – słodka, korzenna, trochę pikantna, idealna na zimowe, ciepłe popołudnia. Można je ozdobić lukrem, posypać cukrem pudrem lub podawać „surowe” – taka jest ich uniwersalność.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 dkg drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Miękkie pierniki drożdzowe – jak zrobić?

  1. 1.
    Drozdze rozpuszczamy w ciepłym mleku. Odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy przez sitko wraz z cukrem pudrem, dodajemy sodę, cynamon i przyprawę do piernika. Miód rozpuszczamy z masłem i dodajemy do mąki, wbijamy jajko i wlewamy zaczyn z drożdży. Wyrabiamy na jednolite ciasto.
  2. 2.
    Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwalkowujemy na grubość ok. 5 mm. Foremką wycinamy dowolny kształt. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok. 8-10 minut. Po wystudzeniu możemy posmarować pierniki lukrem lub ozdobić w dowolny sposób.

Miękkie pierniki drożdzowe – dodatkowe informacje

Jesli ciasto rozwalkujemy zbyt cienko pierniki mogą byc twarde. Im grubsze tym lepsze. Z podanej porcji wychodzi ok 3 blaszek piernikow.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Miękkie pierniczki glazurowane
Następny przepis: Miękkie pierniki z lukrem królewskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode