MIĘCIUTKIE CZEKOLADOWE CIASTO JOGURTOWE
Mięciutkie Ciasto Czekoladowe Jogurtowe to idealny deser dla wszystkich miłośników czekolady. Delikatne i puszyste, rozpływa się w ustach, pozostawiając czekoladowy posmak. Ten słodki wypiek to połączenie kremowego jogurtu z intensywnym smakiem kakao. Główną tajemnicą tego przepisu jest dodanie kawałków ciemnej czekolady, które doskonale komponują się z lekko kwaśnym akcentem jogurtu. Ciasto jest niezwykle proste do przygotowania, a jego smak jest tak porywający, że nie oprze mu się żaden łasuch. Ta czekoladowa rozkosz sprawi, że nie będziecie mogli przestać na jednym kawałku. Czekoladowe Ciasto Jogurtowe – to prawdziwa uczta dla podniebienia.
admin
Składniki:
- 3 jajka
- 160 g cukru
- 160 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju
- 260 g mąki
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mleka
- szczypta soli
- dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Mięciutkie czekoladowe ciasto jogurtowe – jak zrobić?
- W rondelku z grubym dnem (lub w kąpieli wodnej) rozpuścić czekoladę z mlekiem (ciągle mieszając). Przestudzić.
- Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski.
- Jajka miksować z cukrem do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. Miksując na bardzo wolnych obrotach dodać jogurt, a następnie olej i przesianą mąkę.
- Na sam koniec dodać przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę.
- Dno blaszkę o średnicy 24-26 cm wyścielić papierem do pieczenia, a boki posmarować olejem. Do tak przygotowanej foremki wylać ciasto.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok. 35 min.
- Wystudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem i podawać. Buon Appetito!
MIĘCIUTKIE CZEKOLADOWE CIASTO JOGURTOWE – dodatkowe informacje
Jeśli używasz blaszki prostokątnej, ilość ciasta idealna na blaszkę o wielkości ok. 35×25 cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: MIĘCIUŚKA BABKA NA ŚMIETANIE
Następny przepis: Mięciutki sernik na tartym cieście