Metrówka tradycyjna
Składniki:
- CIASTO: (na 2 keksówki o wym. 20x8cm)
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 1 cukier wanilinowy
- 2 szklanki mąki + 2 łyżki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
- bułka tarta i tłuszcz do blach
- MASA:
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 żółtko
Metrówka tradycyjna – jak zrobić?
-
1.
CIASTO:Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym i ponownie ubić. Dodać żółtka i zmiksować.
Dodać wodę i zmiksować. Dodać 2 szkl. mąki, wymieszanej z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Dodać olej, wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Nasmarowane i posypane bułką tartą blachy wypełnić ciastem (do jednej wlewamy jasne, do drugiej ciemne ciasto). Piec w 180 stopniach 30-40 minut.
-
2.
MASA:1 szkl. mleka połączyć z mąkami, a drugą zagotować z cukrem wanilinowym i 2 łyżkami cukru. Gdy zacznie wrzeć, dodać mleko z mąkami i gotować chwilę na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Przełożyć do innego naczynia i ostudzić. Masło utrzeć z resztą cukru i ciągle ucierając, stopniowo dodawać budyń. Zmiksować z żółtkiem.
-
3.
Ostudzone ciasta, pokroić jak chleb, w kromki o grubości 1 cm. Ciemną kromkę posmarować łyżką masy, przyłożyć jasną kromkę, na to znowu ciemną, posmarowaną masą, itd. aż zużyjemy wszystkie kromki. Wierzch posmarować resztą masy. Gotowe ciasto kroić pod skosem.
Metrówka tradycyjna – dodatkowe informacje
Gotowe ciasto można posypać kakaem, lub polać polewą i posypać posiekanymi orzechami.