Metrówka tradycyjna

Metrówka tradycyjna

„Dziś prezentujemy przepis na tradycyjne ciasto, które na stałe wpisało się w kulturowy obraz naszej kuchni domowej – Metrówkę. Jest to wyjątkowo prosty wypiek, który raduje swoim wyglądem i smakiem nie tylko najmłodszych, ale i dorosłych. Metrówka to esencja domowych przygód z pieczeniem, idealnie łączy w sobie aromatyczną podstawę z pysznym kremem i konfiturą. Bez względu na okazję, to ciasto zawsze jest dobrą opcją – na rodzinną uroczystość, spotkanie z przyjaciółmi czy po prostu na słodki kąsek. Tradycyjny przepis na metrówkę prezentujemy poniżej.”

Składniki:

  • CIASTO: (na 2 keksówki o wym. 20x8cm)
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • bułka tarta i tłuszcz do blach
  • MASA:
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 żółtko

Metrówka tradycyjna – jak zrobić?

  1. 1.
    CIASTO:

    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym i ponownie ubić. Dodać żółtka i zmiksować.

    Dodać wodę i zmiksować. Dodać 2 szkl. mąki, wymieszanej z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Dodać olej, wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Nasmarowane i posypane bułką tartą blachy wypełnić ciastem (do jednej wlewamy jasne, do drugiej ciemne ciasto). Piec w 180 stopniach 30-40 minut.

  2. 2.
    MASA:

    1 szkl. mleka połączyć z mąkami, a drugą zagotować z cukrem wanilinowym i 2 łyżkami cukru. Gdy zacznie wrzeć, dodać mleko z mąkami i gotować chwilę na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Przełożyć do innego naczynia i ostudzić. Masło utrzeć z resztą cukru i ciągle ucierając, stopniowo dodawać budyń. Zmiksować z żółtkiem.

  3. 3.
    Ostudzone ciasta, pokroić jak chleb, w kromki o grubości 1 cm. Ciemną kromkę posmarować łyżką masy, przyłożyć jasną kromkę, na to znowu ciemną, posmarowaną masą, itd. aż zużyjemy wszystkie kromki. Wierzch posmarować resztą masy. Gotowe ciasto kroić pod skosem.

Metrówka tradycyjna – dodatkowe informacje

Gotowe ciasto można posypać kakaem, lub polać polewą i posypać posiekanymi orzechami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Metrowiec
Następny przepis: Metrowiec (w jednej blaszce)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode