Merengi kawowe czyli bezy
Czy pamiętasz ten surowy potężny smak kawy, który rozkosznie mieszał się z delikatnym i słodkim gustem bezy? Jeżeli nie, to nasz przepis na merengi kawowe, doskonałe dla miłośników wyrafinowanych smaków, z pewnością ją przywoła. Ten deser łączy w sobie dwie rzeczy, które wydają się na pierwszy rzut oka niepasujące do siebie – aromat intensywnej kawy i subtelność merengi. Rezultat? Cóż, to coś, co po prostu musisz spróbować sam. Dla tych, którzy są gotowi na tę wyjątkową podróż kulinarną, mamy specjalnie opracowany przepis.
admin
Składniki:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Merengi kawowe czyli bezy – jak zrobić?
- Zimne białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Kawę wsypujemy do woreczka i za pomocą wałka do ciasta dokładnie ją rozgniatamy.
- Następnie kawę wsypujemy do ubitych białek i dokładnie mieszamy.
- Pianę z białek przekładamy do szprycy lub łyżeczką na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy bezy.
- Bezy pieczemy około 20 minut, następnie suszymy w lekko uchylonym piekarniku przez około 40 minut, w temperaturze około 140-150.
Merengi kawowe czyli bezy – dodatkowe informacje
Przepis na dwie blaszki bezików.