Merengi kawowe czyli bezy

Merengi kawowe czyli bezy

Czy pamiętasz ten surowy potężny smak kawy, który rozkosznie mieszał się z delikatnym i słodkim gustem bezy? Jeżeli nie, to nasz przepis na merengi kawowe, doskonałe dla miłośników wyrafinowanych smaków, z pewnością ją przywoła. Ten deser łączy w sobie dwie rzeczy, które wydają się na pierwszy rzut oka niepasujące do siebie – aromat intensywnej kawy i subtelność merengi. Rezultat? Cóż, to coś, co po prostu musisz spróbować sam. Dla tych, którzy są gotowi na tę wyjątkową podróż kulinarną, mamy specjalnie opracowany przepis.

Składniki:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Merengi kawowe czyli bezy – jak zrobić?

  1. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  2. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  3. Kawę wsypujemy do woreczka i za pomocą wałka do ciasta dokładnie ją rozgniatamy.
  4. Następnie kawę wsypujemy do ubitych białek i dokładnie mieszamy.
  5. Pianę z białek przekładamy do szprycy lub łyżeczką na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy bezy.
  6. Bezy pieczemy około 20 minut, następnie suszymy w lekko uchylonym piekarniku przez około 40 minut, w temperaturze około 140-150.

Merengi kawowe czyli bezy – dodatkowe informacje

Przepis na dwie blaszki bezików.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Melba
Następny przepis: Metrowiec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode