Mega porzeczkowy tort urodzinowy

Mega porzeczkowy tort urodzinowy

Zapraszamy do odkrycia niezwykle owocowej przyjemności, jaką jest Mega porzeczkowy tort urodzinowy. Wyrafinowany smak tortu, gdzie dominuje charakterystyczny smak porzeczek, z pewnością urzeknie Twoje podniebienie. Komponując się z delikatnym biszkoptem i kremem, porzeczki tworzą wspaniały balans słodyczy i subtelnej kwaskowatości. Zniszczony z delikatną oprawą z białej lub ciemnej czekolady uzupełnia smakową harmonię tortu. Mega porzeczkowy tort urodzinowy to idealna propozycja dla osób ceniących sobie niebanalne kompozycje smakowe. Bez względu na okazję, ten tort jest zawsze świetnym pomysłem, szczególnie jeśli chcesz zrobić miłą niespodziankę solenizantowi lub jubilatowi.

Składniki:

  • I Mus porzeczkowy: (powinno wyjść około 2 szklanek)
  • 0,5 kg czarnej porzeczki
  • 3-4 łyżki cukru
  • Galaretka z musu:
  • 1 szklanka musu porzeczkowego
  • 0.5 szkl wody
  • 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki
  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej
  • 0.5 szkl mąki tortowej + 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki p.d.p.
  • Poncz:
  • szklanka wody z cukrem i cytryną
  • Masa do przełożenia:
  • 660 ml śmietany 30%
  • 0.5 szkl musu porzeczkowego
  • 3 – 4 łyżki cukru pudru
  • 3,5 łyżeczki żelatyny (z czubkiem)
  • Masa do dekoracji:
  • 660 ml śmietany 30%
  • 0.5 szkl musu porzeczkowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • czekolada do dekoracji

Mega porzeczkowy tort urodzinowy – jak zrobić?

  1. 1.

    Mus porzeczkowy:

    Porzeczki włożyć do garnka, wsypać cukier i gotować do rozpadnięcia owoców. Następnie użyć blendera- zblenderować do otrzymania gładkiego musu. Z garnka odlać 1 szklankę musu.

  2. 2.

    Galaretka z musu:

    Do musu pozostałego w garnku dolać 0.5 szkl wody, zagotować. Wsypać 2 suche galaretki i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Po przestygnięciu wylać na blachę (21cm x 21cm) wyłożoną folią i wstawić do lodówki. Przed składaniem tortu z zastygniętej galaretki wyciąć za pomocą foremki gwiazdki, a resztę pokroić w kostkę.

  3. 3.

    Biszkopt:

    Ubić mikserem białka na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka. Mąki wymieszać z p.d.p. i kakao i stopniowo dodawać do ubitych jajek, mieszać delikatnie rózgą. Tortownicę o śr. 26 cm wysmarować tłuszczem, boki dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, piec w tem. 180 stopni do tzw suchego patyczka(u mnie 40 min). Po wyciągnięciu z piekarnika formę upuścić z wysokości ok 60 cm na podłogę, zostawić do ostygnięcia.

  4. 4.

    Masa do przełożenia:

    Żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienia, następnie dolać do połowy szklanki gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodawać po łyżce musu porzeczkowego, następnie wsypać cukier puder. Na końcu wlać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę galaretkę z musu.

  5. 5.

    Biszkopt przekroić na 3 równe części:

    Każdy krążek naponczować wodą z cukrem i cytryną. Na pierwszy krążek wyłożyć połowę śmietany, przykryć drugim krążkiem. Rozsmarować pozostałą część śmietany. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wstawić do lodówki do stężenia.

  6. 6.

    Masę do dekoracji:

    Przygotować tak jak masę do przełożenia, tylko nie dodawać już galaretki z musu. Obsmarować tort grubą warstwą kremu. Udekorować gwiazdkami z galaretki, a także kleksami musu porzeczkowego. Można również zrobić gwiazdki z czekolady. Smacznego 🙂

Mega porzeczkowy tort urodzinowy – dodatkowe informacje

Mus porzeczkowy i galaretkę z musu najlepiej zrobić dzień przed. Tak samo jak upieczenie biszkoptu.

Każdy dekoracje może zrobić według własnego uznania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mega czekoladowe ciasto- Lava cake (bez glutenu)
Następny przepis: Meksykańska tortilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode