Mega porzeczkowy tort urodzinowy
Składniki:
- I Mus porzeczkowy: (powinno wyjść około 2 szklanek)
- 0,5 kg czarnej porzeczki
- 3-4 łyżki cukru
- Galaretka z musu:
- 1 szklanka musu porzeczkowego
- 0.5 szkl wody
- 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki
- Biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl mąki ziemniaczanej
- 0.5 szkl mąki tortowej + 3 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki p.d.p.
- Poncz:
- szklanka wody z cukrem i cytryną
- Masa do przełożenia:
- 660 ml śmietany 30%
- 0.5 szkl musu porzeczkowego
- 3 – 4 łyżki cukru pudru
- 3,5 łyżeczki żelatyny (z czubkiem)
- Masa do dekoracji:
- 660 ml śmietany 30%
- 0.5 szkl musu porzeczkowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- Dodatkowo:
- czekolada do dekoracji
Mega porzeczkowy tort urodzinowy – jak zrobić?
-
1.
Mus porzeczkowy:
Porzeczki włożyć do garnka, wsypać cukier i gotować do rozpadnięcia owoców. Następnie użyć blendera- zblenderować do otrzymania gładkiego musu. Z garnka odlać 1 szklankę musu.
-
2.
Galaretka z musu:
Do musu pozostałego w garnku dolać 0.5 szkl wody, zagotować. Wsypać 2 suche galaretki i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Po przestygnięciu wylać na blachę (21cm x 21cm) wyłożoną folią i wstawić do lodówki. Przed składaniem tortu z zastygniętej galaretki wyciąć za pomocą foremki gwiazdki, a resztę pokroić w kostkę.
-
3.
Biszkopt:
Ubić mikserem białka na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka. Mąki wymieszać z p.d.p. i kakao i stopniowo dodawać do ubitych jajek, mieszać delikatnie rózgą. Tortownicę o śr. 26 cm wysmarować tłuszczem, boki dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, piec w tem. 180 stopni do tzw suchego patyczka(u mnie 40 min). Po wyciągnięciu z piekarnika formę upuścić z wysokości ok 60 cm na podłogę, zostawić do ostygnięcia.
-
4.
Masa do przełożenia:
Żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienia, następnie dolać do połowy szklanki gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodawać po łyżce musu porzeczkowego, następnie wsypać cukier puder. Na końcu wlać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę galaretkę z musu.
-
5.
Biszkopt przekroić na 3 równe części:
Każdy krążek naponczować wodą z cukrem i cytryną. Na pierwszy krążek wyłożyć połowę śmietany, przykryć drugim krążkiem. Rozsmarować pozostałą część śmietany. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wstawić do lodówki do stężenia.
-
6.
Masę do dekoracji:
Przygotować tak jak masę do przełożenia, tylko nie dodawać już galaretki z musu. Obsmarować tort grubą warstwą kremu. Udekorować gwiazdkami z galaretki, a także kleksami musu porzeczkowego. Można również zrobić gwiazdki z czekolady. Smacznego 🙂
Mega porzeczkowy tort urodzinowy – dodatkowe informacje
Mus porzeczkowy i galaretkę z musu najlepiej zrobić dzień przed. Tak samo jak upieczenie biszkoptu.
Każdy dekoracje może zrobić według własnego uznania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mega czekoladowe ciasto- Lava cake (bez glutenu)
Następny przepis: Meksykańska tortilla